Andrea’s beauty en baby blog

Andrea’s beauty en baby blog

Een mama’s blog over beauty, baby’s, koken, reizen en lifestyle.

Spring naar de inhoud

Peuter wil niet eten? Tips, tricks en how-to’s uit eigen ervaring

De dagelijkse drama van een moeder: een kindje dat niet wil eten.
Baby-Cook-Fruits-Vegetables
Geloof mij maar, ik heb het uitgebreid meegemaakt en loop er soms nog steeds tegenaan. Elena is inmiddels 19 maanden en volop met het woord “nee” bezig.

 

Het is voor ons trouwens vanaf het begin best moeizaam geweest met haar eten. Sterker nog, het was een hel. Er waren momenten dat ik in tranen uitbarstte, omdat ik er van overtuigd was dat er iets mis met haar was, waardoor ze geen honger voelde. Nu ik er aan terugdenk voel ik me wel een beetje een aansteller, maar wist ik veel, ik heb dit nog nooit eerder gedaan! :)
fussy-eater

Vanaf haar geboorte was Elena een spuger en gooide ze zo’n beetje alles wat ze op had gedronken er weer uit. Het was dan ook niet bij te houden hoeveel ze nou opdronk en hoeveel er weer uit kwam, ik wist nooit of ze vol zat en probeerde dus vaker dan aangeraden flesjes te geven. Ik heb dan ook met moeite tot haar vierde maand gewacht, om dan over te stappen op vaste voeding, met het idee dat ze dit niet zou uitspugen en dat het voedzamer was dan alléén melk.
Ze was dan ook vier maanden toen ik met worteltjes begon en wekelijks uitbreidde met verschillende groente, granen en fruit.
MY CHILD WON'T EAT_HEADER_550px X 190px

Ook dit bood geen geruststelling: terwijl ik gehoopt had op een doorbraak, nam zij niet meer dan 2 a 3 hapjes. Daarna weigerde ze resoluut nog een hap te nemen, of als wij met enorm aanstellen haar zover kregen om te lachen en nog een hapje voeding in haar monden deden, spuugde ze dit uit. We hebben dan ook vele gesprekken met consultatiebureau, huisarts en kinderarts gevoerd, om er nou achter te komen waarom ze niet eet. Overal kregen we zelfde antwoord: het hoort er nou eenmaal bij. Ze moet leren om te eten, je moet er niet teveel van verwachten, blijf volhouden en je komt er wel. Tjah, daar had ik op dat moment niks aan, want mijn kind wilde maar niet eten!
Het enige pluspunt was dat zij wel groeide, het was dan wel minder dan het gemiddelde, maar zolang ze niet ging afvallen vonden de artsen het prima.

78033522

Uiteindelijk besloot ik het anders aan te pakken. Ik ging niet meer de hele dag eten voor haar neus  houden, maar ging het wat egoïstischer aan doen. Zij moest zich maar aan ons aanpassen! Hoe cru dat nu ook klinkt, het heeft zijn vruchten afgeworpen! Ik heb dan ook een aantal tips voor je, mocht je je in de zelfde situatie bevinden als ik en Elena, ruim een half jaar geleden.
child_729-420x0

1. Stress niet! Hoe veel of weinig je kindje ook eet, als jij niet goed in vel zit projecteer je dat ook naar je kleintje. Hoe klein ze ook zijn en hoe jij het ook probeert te verbergen, zij zijn hier ontzettend gevoelig voor, pikken het op, en nemen het mee: ze gaan ook stressen en huilen, eten kun je dan vergeten.

 

2. Probeer je eten aan te bieden en je kleine wil niet? Leg het weg, forceer het niet. Probeer over een kwartiertje weer, misschien hebben ze dan, na het spelen, wel honger. Verse, zelfgemaakte babyvoeding kan makkelijk urenlang buiten de koelkast bewaard worden en zonodig opnieuw opgewarmd worden.

 

3. Vol is vol! Heeft je kind maar en paar hapjes op en wil het niet meer eten, is dat ook prima. Jij hebt ook niet elke dag evenveel trek, er zijn dagen wanneer je aan weinig voldoende hebt. Zo ook de kleintjes. Bovendien eten ze in het begin nooit meer dan twee/drie hapjes en kun je dit langzaam opbouwen. Onthou wel dat kleintjes ontzettend kleine maagjes hebben, bijvoorbeeld even groot als een bruine boon. Er past nou eenmaal niet veel in! Melk en vloeistoffen loopt daar gelijk door, terwijl vaste voeding eerst blijft zitten voordat het verteerd gaat worden. Ze zitten dan na een paar hapjes ook echt vol!

 

4. Koud is niet lekker. Wat ik heb gemerkt is dat warm eten makkelijker naar binnen glijdt, omdat het nou eenmaal aangenamer smaakt. Is het eten afgekoeld, verwarm het opnieuw, of hou het kommetje in een grotere kom met warm water, zodat het op temperatuur blijft.

 

5. Is je kleintje zover om zelf gaan eten? Geef het eten in een diepe bord, aangezien een kleintje nog niet zo ontwikkeld is om alles precies in het mondje en op het vorkje te mikken. Zo kunnen ze erg gefrustreerd raken, waardoor eten op een drama uitloopt.

 

6. Speel vals: terwijl zij eten op een vorkje proberen te mikken kun jij er alvast een hap in ze krijgen. Vaak zijn ze zo gefocust dat ze het niet eens door hebben. Dit geldt ook voor kleintere kindjes, die het nog niet zelf proberen: hen kun je een speeltje geven, of als je het echt niet meer weet zelfs televisie laten kijken.

 

7. Eet op vast tijden, zodat je kind weet wat de bedoeling is. Het is ongelooflijk hoeveel baat kinderen bij regelmaat hebben, dus speel hier op in. Zijn ze al rond aan het lopen kun je ze bij het koken betrekken. Leg uit wat er gaat gebeuren, wat jij aan het doen bent en hoe ze kunnen helpen. Kleine taakjes zorgen voor een voldaan gevoel en een harmonieus sfeer. Zo is het voorbereiden op eten leuk, en het eten zelf. Met het afruimen zul je toch echt moeten wachten tot ze kleuters zijn, als peuters snappen ze er gewoon niks van.

 

8. Let op wat je kind voor het avondeten eet en drinkt. Zorg dat er voor het avondeten niet gesnoept wordt, zeker een uur. Geef ze ook niet teveel te drinken, anders vult dit hun maagje en hebben ze het idee dat ze geen honger hebben. Grootste boosdoeners zijn zoete vruchtensappen. Geef deze pas tegen het einde van de maaltijd of erna. Het beste kunnen ze tijdens het eten af en toe een slokje water drinken!

 

9. Hebben ze niet genoeg gegeten en denk je dat er nog wel wat in gaat? Geef niet toe, vul ze niet met een toetje of koekje. Wanneer ze een maaltijd overslaan zullen ze de volgende des te meer op prijs stellen. Er overkomt ze heus niks als ze een keertje een maaltijd overslaan. Maak er geen machtsstrijd van, beloof niet snoep te geven als ze wel eten, leer ze het eten dat er is op prijs te stellen en houd je aan vaste snacks en toetjes. Natuurlijk mogen ze soms wat meer snoepen, vooral als ze lekker hebben gegeten, maar ze moeten het niet verwachten.

 

10. Mijn absolute top tip, dit heeft ons gered, en ik raad het iedereen dan ook van harte aan! Zet je  kleintje ergens neer waar ze je kunnen zien en ga zelf iets eten. Geniet er overdreven van: smak en smul, laat zien dat het lekker is en dat je er blij van wordt, maar negeer je kleine volkomen. Bij ons was dit een enorme omslag, toen wij Elena niet meer forceerden te eten, maar het haar juist niet gaven. Op een gegeven moment ging ze zelf smak geluidjes maken en haar armpjes naar het eten toe strekken. Als het iets wat zij ook kon eten was gaf ik het, maar soms speelde ik ook heel erg vals: ik had twee kommetjes, eentje met iets wat ik at, andere met haar eten. Zo onopvallend mogelijk gaf ik haar babyvoedsel, met het idee dat ik dat ook at. Er waren ook momenten dat ik extra eten voor haar maakte en dit zelf at om haar enthousiast te maken. Toen ze 15 maanden was en alles mocht eten gaf ik haar stukjes van mijn avondeten, ze vond dit geweldig. Peuters doen ouders heel erg na, dus willen ze maar al te graag met jou mee-eten, en babyvoedsel laten staan. Speel hier op in. Kook gezond en lekker, maar maak iets wat de kleintje ook kan eten, geroerbakte gerechten met hele kleine stukjes vlees en groente zijn bij ons thuis daarom regelmatig op tafel te vinden.
baby-eat-vegetable

 

Trouwens, het schijnt dat gekochte potjes zachter van smaak zijn en daarom makkelijker door kleintje gegeten worden, willen ze het zelfgemaakte echt niet, probeer dan een gekochte potje.

getty_rm_photo_of_toddler_crying_at_table_with_popcorn

Wat ook belangrijk om te weten is: Mocht de kleine iets voor het eerst eten en het niet lekker vinden, probeer dit nog een aantal keer te maken, en elke keer weer aan te bieden. Waarschijnlijk moeten ze gewoon aan de smaak wennen!

 

Wanhoop niet mama, hou vol en blijf proberen!

Related Posts

Comments

comments

4 Reacties Dit bericht werd geplaatst in Baby, Home en getagged met , , , , , , , , , op 11/01/2013 door .

Berichtnavigatie

4 Reacties op “Peuter wil niet eten? Tips, tricks en how-to’s uit eigen ervaring”

 1. Anna 11/01/2013 om 13:46

  ‘t Eerste wat ik dacht toen ik deze titel zag was; Kindje wil niet eten? dan toch lekker niet. Ze krijgen vanzelf wel honger en dan eten ze tenminste wél bij de volgende maaltijd.

  Reageren

  1. Andrea Bericht auteur11/01/2013 om 16:19

   Groot gelijk!

   Reageren

 2. eefje 11/01/2013 om 20:01

  uff, ik maak me ook zo zorgen, ik wilde ook naar de dokter gaan voor mijn kleine jongen :(

  Reageren

  1. Andrea Bericht auteur11/01/2013 om 20:03

   tjah, weinig eten is ook eten he, maar als jij je er niet goed bij voelt, zou ik idd even langs de dokter gaan, het kan geen kwaad.

   succes!

   xoxo

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam *

Site

Reactie

CommentLuv badgeSorry, but you are required to use a javascript enabled brower to comment here. Zoeken naar: Hoi! Welkom op mijn stukje internet. Hier schrijf ik dagelijks over beauty, kinderen, bespreek mijn favoriete producten, laat je de nieuwste babyitems zien en geef tips, tricks en DIY inspiratie, en neem je met me mee door middel van filmpjes en foto’s, maar probeer vooral een positieve vibe achter te laten. Ik hoop je hier vaker te zien! xoxo, Andrea Volg me op Youtube

Volg me op Instagram Regen, kou, maandag, werken, allemaal prima. Zolang je maar van de kleine dingen weet te genieten 😊 #cheezymacaroonpicturetrendymommynl 36 0Verwende Elena is verwend. 🎁🎁🎁trendymommynl 45 3Grieks?! Lekker!🙀😻trendymommynl 40 0Na 4 uur slaap, 3 espresso’s en een koffie verkeerd… ben ik lichtjes aan het stuiteren 😜trendymommynl 24 1Nou vooruit, ik neem er nog ééntje 😍🍰trendymommynl 39 4Mama’s, vanaf deze week ligt er een limited edition KILO pot #Nutella in de supermarkten! Morgen Nutella cupcakes op de site! 🌰🍫🎂 Iemand anders nog fan van chocola? 😍trendymommynl 44 4BlogSociety Webdesign by StudioHetZwarteSchaap */]]>

Heb je dit al gelezen?

Recente berichten