De basis van het schoonmaken – De 4 elementen

Welke schoonmaakmiddelen zijn nou het fijnst en het best te gebruiken? Aangezien niet elk schoonmaakproduct gemaakt is voor alle soorten ondergronden en vlekken, is het dus belangrijk om het verschil te weten. Daarnaast is het ook handig om te weten wat er tijdens het schoonmaakproces gebeurd, om zo elke vervuiling te kunnen schoonmaken. Wanneer we aan het schoonmaken zijn, denken we eigenlijk niet zo veel na over hoe we schoonmaken. Meestal heb je het geleerd van je ouders, of via internet. Er zijn heel wat verschillende manieren hoe je kan schoonmaken, en voor iedereen is er weer een andere manier welke hij of zij het fijnst vindt om te gebruiken.

De basis van schoonmaken

Schoonmaken is eigenlijk ook heel simpel, het enige wat van belang is, is dat je weet wat je aan het doen bent. Zo kun je namelijk al heel veel schoonmaken met alleen een vochtig schoonmaakdoekje in combinatie met een daarvoor bedachte reiniger. Maar niet alles gaat op deze manier makkelijk weg. Wanneer je gaat schoonmaken moet je rekening houden met vier verschillende elementen: chemie, wat dus het schoonmaakproduct is, de tijd die nodig is om schoon te maken of om het schoonmaakmiddel in te laten werken, de temperatuur van het sopje en het water dat je gebruikt, en als laatste de beweging, wat neerkomt op het wrijven, poetsen of schrobben wanneer je aan het schoonmaken bent. Deze vier verschillende elementen hebben allemaal invloed op elkaar. Wanneer je bijvoorbeeld één van de vier elementen aanpast, zal dit gevolgen hebben voor één van de andere elementen. Wanneer je dus minder tijd aan het schoonmaken wil besteden, zal je een sterker schoonmaakmiddel moeten gebruiken, of juist meer en hardere bewegingen moeten maken. Daarnaast is het belangrijk dat je van tevoren uitzoekt welk schoonmaakmiddel je kan gebruiken voor de bepaalde oppervlakken of voorwerpen die je wil schoonmaken.

Het te reinigen oppervlak

Zoals hierboven al stond, kun je niet elk materiaal in je huishouden met hetzelfde schoonmaakmiddel schoonmaken. Zo kan je bijvoorbeeld marmer en natuursteen alleen schoonmaken met producten die niet zuur zijn. Wanneer je namelijk een zuur schoonmaakmiddel gebruikt voor deze oppervlaktes, dan gaat het schoonmaakmiddel bijten in het materiaal en dit krijg je er bijna niet meer uit. Ook aluminium kan niet met alles schoongemaakt worden. Wanneer je namelijk baking soda gebruikt zal het aluminium gaan roesten of verkleuren. Het is daarom heel belangrijk dat je van tevoren kijkt of het schoonmaakmiddel dat je gebruikten wilt, ook echt geschikt is voor het oppervlak of voorwerp dat je wil schoonmaken. 

Zuur en base reinigers

Je hebt dus schoonmaakmiddelen met zuur, maar ook zonder zuur (basisch). Beide hebben zo hun eigen voorwerpen en ondergronden waarvoor je het schoonmaakmiddel kan gebruiken. Zure schoonmaakmiddelen kun je bijvoorbeeld gebruiken om kalk weg te halen of roest te verwijderen en wordt dan ook vaak gebruikt in de badkamer en de wc. Basische schoonmaakmiddelen zijn vooral goede ontvetters en worden dus gebruikt in onder andere handzeep en douchegel. Naast dat je de ontvetter ook goed in de keuken kunt gebruiken, kan je het ook gebruiken om bijvoorbeeld de velgen van jouw schoon te maken of juist hout te ontvetten voordat je het gaat schilderen.

Heb je dit al gelezen?

Recente berichten