Filmpje: Sfeerimpressie Belgrado ♥

Het is niemand ontgaan, ik ben in Servië geweest. Ik heb er veel natuur, provincie en buitenleven gezien, maar bracht ook een aantal dagen in de hoofdstad van dit tegenstrijdig landje door. Belgrado is een stad met twee miljoen inwoners, waar twee rivieren elkaar ontmoeten, en lange geschiedenis delen. Beograd, zoals hij in Servië heet, betekent letterlijk Witte Stad, en is vanaf de derde eeuw in geschiedenisboeken terug te vinden. Ondanks zijn rumoerige verleden, op z’n zachtst gezegd, is Belgrado een ontzettend toeristische stad, dat interessant is voor zowel jong als oud. Ik maakte een filmpje van ons verblijf in deze bijzondere stad:

We vlogen vanuit Eindhoven met Wizzair naar Belgrado toe. Na bezoekjes aan familie en mijn geboortestreek huurden we via Airbnb een voordelig flatje in het midden van de stad, zodat het leukste aan Belgrado lekker dichtbij was. Niet dat taxi’s duur zijn, zelfs het openbaar vervoer is hilarisch goedkoop, maar het idee van alles op loopafstand hebben is met een meisje van vier niet meer dan handig.
belgradoBelgrado heeft twee rivieren, en op de plek waar de twee elkaar ontmoeten is de oude nederzetting, Kalemegdan terug te vinden. Dit is de oorspronkelijke stad, wat nu één van de belangrijkste toeristische attracties is, daaromheen loopt een grote park, waar veel mensen wandelen, kinderen spelen en stelletjes voor romantische zonsondergangen komen. Zelf hebben wij dit al zo vaak gezien dat het in mijn filmpje niet eens terugkomt, omdat we simpelweg niet die kant op zijn gelopen. Stom eigenlijk, want het had wel voor hele leuke beelden gezorgd.

 

Het is een stad waar je wel tegen moet kunnen, hoe leuk het ook is. Er is bijvoorbeeld prachtige, historische architectuur, maar wel in combinatie met grauwe communistische gebouwen. Er zijn splinternieuwe objecten, die modern en zelfs futuristisch zijn, maar er zijn ook in elkaar gestorte gebouwen, of het nou door bombardementen of gebrek aan middelen voor restauratie komt. Want Servië is een land met een niet al te sterke economie. Leuk voor toeristen, het betekent dat het een goedkope bestemming is, minder leuk voor de mensen die er wonen.

 

De mensen die er wonen zijn net zo interessant als de stad zelf. Een perfecte mix van Slavische, uitdrukkingloze gezichten en vrolijke, Mediterraanse enthousiastelingen. De vrouwen zijn opvallend beter gekleed dan in West Europa, en hebben standaard abonnementen bij schoonheidssalons lopen, waardoor niet alléén de outfits op elkaar afgestemd zijn, maar ook haar, make-up en zelfs nagels constant in perfecte staat zijn. Vaak gaat het hier echter wel om de wat oudere generaties, de jongere meiden zijn (met de komst van winkels zoals H&M, New Yorker en C&A) opvallend relaxter. Misschien omdat de ouderen een andere tijd kennen, toen Joegoslavië een sterke economie had, en ook leed van oorlog bewust mee hebben gemaakt. Je kunt bij deze mensen zien dat ze veel hebben meegemaakt.

 

Over de jongere generaties gesproken, Belgrado is een stad waar je extreem goed kunt feesten, en ook Nederlandse studenten gaan er maar al te graag naartoe. De stad draagt trots “Sin City” als bijnaam, iets wat je in mijn filmpje niet terug zal zien, omdat wij met Elena geen behoefte aan discotheken en “losgaan” hebben. De horeca is in deze stad zo sterk dat er overal iets te eten en drinken valt, en hoe lang je ook in Belgrado bent, je zal nooit alle hippe tentjes af kunnn gaan, omdat het er zo veel zijn. Wij aten trouwens in dezelfde restaurant als Lady Gaga en haar entourage. Stomtoevallig was zij nu ook in Belgrado, niet om op te treden, maar om haar vriend die er een film aan het opnemen is, te bezoeken. Op één of andere manier weet ik beroemdheden steeds onbedoeld voor de voeten te lopen. (ik struikelde ooit in Parijs over Nicole Kidman heen…)

 

Naast historische plekken, uitgaan, drukke parken en gezellige horeca kent Belgrado ook twee  grote shopping malls, waar je voor alle grote merken terecht kunt. Persoonlijk word ik heel erg blij van de Sephora’s en DM’s, die we in Nederland niet hebben. Ik moet zeggen dat ik de Victoria’s Secret tegen vond vallen, maar ook dat kun je in Belgrado terugvinden.

 

Wij hebben ons, zoals altijd in Belgrado, prima vermaakt, en gaan er graag nog naartoe, vooral omdat het niet ver vliegen is, vaak goedkope vluchten vanuit Eindhoven te boeken zijn, en het een bijzonder mooie stad is, dat nooit slaapt, nooit saai is, altijd bruist en er val alles te beleven valt, welke kant we ook op gaan, en met wie we er ook zijn.

 

 

 

Comments

comments

Published
Categorized as Home

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *