Er is weer een nieuwe bevallingstrend in opkomst, en het is er één dat echt heel erg raar is. Het grote navelstreng doorknippen moment komt namelijk niet voor, omdat de baby na geboorte niet van de placenta gescheiden wordt. Ja, je leest het goed, lotusgeboorte houdt in dat je de baby samen met de nog aangehechte placenta mee naar huis neemt.
En hier houdt het niet op. Zeker niet. Placenta wordt in een doek gewikkeld, dag daarop gewassen en dag daarop met zout ingesmeerd. Al die tijd steekt er bij de baby de nog aangehechte navelsteng onder het shirtje door en wordt de placenta in een pot met de baby meegedragen. Waarom? Ik weet het niet.
Natuurlijk wordt het er op gegooid dat het natuurlijk, back to basic, een moeders keuze, spiritueel, en nog heel wat hipsterachtigs is, maar het enige wat ik zie is dat je een rottend, of gepekeld orgaan in een pannetje met je baby mee moet dragen.
On this day, 3 years ago 😍 #VBAC #WaterBirth #HomeBirth #LotusBirth #GentleBirth
Een bericht gedeeld door Monica Eleazar Manzano (@monicamanifests) op 13 Mrt 2017 om 6:00 PDT
Nou wil ik natuurlijk wel enigszins respectvol blijven tegenover de moeders die er wel voor kiezen, en het proberen te begrijpen. Zo is het uit laten kloppen van de navelstreng juist goed voor een baby, omdat hier nog zuurstofrijk bloed doorheen stroomt en een pasgeboren baby aan de grote schok van een bevalling en zelfstandig ademen net wat geleidelijker kan wennen dan wanneer de navelstreng meteen na geboorte wordt doorgeknipt. Ook krijgt de baby voedingsstoffen, ijzers, antistoffen, betere bloedsomloop en zelfs eigen stamcellen binnen via de navelstrengbloed, en is er wel degelijk een reden om deze niet meteen door te knippen. Maar dat is iets waar de gemiddelde Nederlandse verloskundige rekening mee houdt, en wordt het doorknippen van de navelstreng uitgesteld totdat de baby lekker tevreden bij de mama op de borst ligt en ze beiden even hebben kunnen bijkomen van wat er zojuist is gebeurd. Tegen die tijd klopt de navelstreng niet meer, wordt hij doorgeknipt, de placenta wordt nagekeken en het restje navel dat aan de baby vastzit droogt langzaam op tot het er na ongeveer een week vanzelf af valt. Dat is wat ik wel snap.
Maar wat ik bij de lotusgeboorte niet begrijp ik waarom je er voor zou kiezen? Wat zijn de grote voordelen van een opgedroogd restje orgaan, versierd met kruiden en bloemen, waar je medisch gezien simpelweg niks aan hebt? En waarom wil je in een bakje met rottende placenta nog dagenlang met je meedragen? Echt, ik snap het gewoon niet! Ik snapte het niet toen de trend van placenta’s opeten in opkomst was, ik snapte het niet toen er allerlei knutselprojecten met placenta uitgehaald werden en ik snap de lotusbevallingen ook gewoon niet.
Assalamualaikum… From the most intensed and gentle birthing process, we welcome with so much love and gratitude…my baby Felix Ibrahim. #lotusbirth #birthwithoutfear #waterbirthsuperstar
En nee, ik kan me niet voorstellen dat het iets natuurlijks is, want je forceert het. In de natuur zou het eerder afbreken of afscheuren en zou je het echt niet nog tien dagen na de bevalling met je meedragen. Het is voor vele diersoorten natuurlijk om de placenta door te bijten en het op te eten, en aangezien wij zoogdieren zijn kan ik me best voorstelen dat ook de mens tienduizenden jaren geleden placenta at. Ik kan me ook voorstellen dat er stammen zijn die placenta met groot respect behandelen en deze na geboorte ceremonieel begraven, dat allemaal klinkt stukken natuurlijker en respectvoller dat het geforceerd een stuk dood weefsel met je mee te dragen, onder het mom van “dit is hoe de natuur het bedoelde” En hoe zit het met infectiegevaar? Of mis ik nou iets?!
Comments
comments