Dit soort schema’s zijn zo handig. Je vergelijkt hoe andere moeders en kindjes het doen, haalt er voor jezelf eventueel wat uit en hebt een beeld van een dag van een baby van zes maanden. Zo schreef ik anderhalf jaar geleden Valentina’s zes maanden schema en nu Viktor net zo oud is keek ik er naar om te vergelijken. Ik schrok van het verschil en realiseerde me dat mijn angst en voorzichtigheid met hem juist het probleem zou kunnen zijn, want zo te zien eet hij niet genoeg.Want Valentina was een Rapley baby dat al gauw alles zelf at en met zes maanden was een boterham voor haar geen probleem, terwijl Viktor nog geen hap vast voedsel heeft gehad. Waar zij met vier maanden al van alles proefde en goed kon kauwen ben ik met Viktor zo bang dat hij zich verslikt dat hij enkel goed gepureerde hapjes aangeboden krijgt. Daarnaast at zij stukken meer en had ze duidelijk ontbijt, lunch en avondeten, terwijl Viktor pas sinds een week twee maaltijden krijgt. Nu ik zie hoeveel meer Valentina at snap ik waarom hij het zo gretig opeet, mijn baby heeft gewoon honger en ik voel me zo stom!

Op dit moment is dit Viktor’s schema:

  • 07/08 – Een flesje melk, 180 + 6. Ik wilde hier al wat granen aan toevoegen maar nu ik zie dat ik dat bij Valentina al deed is het echt tijd om hier mee te beginnen. Ik merk dat hij sinds hij avondeten en fruit krijgt zijn flesjes melk niet meer leegdrinkt en halve fles laat staan. Hij is ook echt niet van het vroege drinken, maar het valt op dat hij ’s ochtends wel heel weinig moet hebben.
  • 10.00 – Tijd voor fruit. Dat hij ’s ochtends heel weinig drinkt maakt hij sinds kort goed met fruit rond tien uur. Hij eet makkelijk twee hele stukken fruit op en ook ingedikt met granen is het snel op. Het is op dit moment echt een combinatie tussen een tussendoortje en ontbijt, maar het vult hem wel zo goed dat hij lekker in slaap valt. Hij krijgt wel wat water of thee, maar hij is er geen fan van.
  • 13.00 – Nadat hij wakker wordt krijgt hij weer een flesje. Nu heeft hij wel dorst en drinkt hij wat meer dan ’s ochtends, maar het is altijd de vraag of hij zijn flesje op zal krijgen. Ik maak weer 180 + 6 wat op zo’n 210 milliliter komt en ik merk dat hij na 100 milliliter langzaam ophoudt met drinken. Hij raakt afgeleid of weigert simpelweg te drinken en soms wil een flesje opnieuw opwarmen helpen. Ik moet hier wel opletten dat het niet langer dan een uur heeft gestaan.
  • 14.00 Hij wordt alweer moe, huilerig en lastig. Een kwartiertje dragen zorgt er voor dat hij in slaap valt waarna ik hem weer in zijn bedje leg en hij of heel kort of heel lang slaapt. Als hij kort slaapt valt hij om een uur of 7 weer in slaap, maar als hij goed heeft geslapen blijft het bij die twee dutjes.
  • 16.00 Tijd voor avondeten! Sinds een week eet hij naast plantaardig ook vlees en dat lijkt hem goed te bevallen. Stiekem denk ik dat hij onrustig is omdat hij gewoon honger heeft en behoefte heeft aan meer eten dan ik hem gaf, en hij daarom zo blij wordt van avondeten. Hij eet graag en veel, en ik word er blij van.
  • 18.00 Dit is mijn moeilijkste moment van de dag omdat hij erg onrustig is. Ik kan moeilijk inschatten wat hij wil en probeer het met melk, wiegen, water of toch maar weer een snack. Fruit of groente, we oefenen met babykoekjes maar ik vind het zo eng. Dat terwijl ik met de meisjes veel makkelijker een stuk brood of iets te kauwen gaf, bij Viktor durf ik dat gewoon nog écht niet. Vandaag heeft hij wat volle yoghurt gekregen en het schijnt te werken, hij werd rustig en at alles op. Hij wilde nog meer, maar ik was bang dat hij buikpijn zou krijgen dus vond ik het wel genoeg. Ik droeg met rond en vermaakte hem tot half acht waarna hij naar boven ging om lekker te gaan slapen
  • 20.00 Einde van de dag. Een fles leegdrinken lukt beneden niet meer, omdat zijn omgeving en voornamelijk zussen voor teveel afleiding zorgen, maar een avondritueel van in zijn kamer voor bed klaarmaken en in mijn armen een flesje leegdrinken werkt goed. Dit drinkt hij in één keer op, valt in slaap en gaat zonder protest in bed liggen. Sinds hij duimen door heeft hoeft hij ook geen speentje waardoor we écht klaar zijn voor de dag. Nu ik ben gestopt met de nachtvoeding slaapt hij makkelijk 11 a 12 uur door.

Aankomende weken moeten we dus heel erg oefenen met vast voedsel. Niet omdat het volgens het consultatiebureau moet, maar omdat ik hier makkelijker in moet worden. Waar de meisjes tussendoor een hap van wat dan ook kregen kijkt Viktor me zielig aan tijdens het eten en krijgt hij niks. Ik had deze signalen natuurlijk wel gezien maar bewust genegeerd, iets waar verandering in moet komen, want de kleine man moet natuurlijk wel gewoon goed eten. Ik denk dat dat hij dan ook een makkelijkere baby wordt, want nu merk ik dat ik nog altijd moeite heb met inschatten of hij honger, slaap of gewoon een natte luier heeft. En zo zie je maar weer dat het niet uitmaakt hoeveel kinderen je krijgt, iedere keer is het anders en valt er veel te leren.

Comments

comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like