Wanner je een baby krijgt wil je die natuurlijk het beste wat er is geven. Eerst geef je borstvoeding, of wanneer dat niet kan zijn er genoeg merken flesvoeding waar je uit kunt kiezen. De baby groeit en wordt een dreumes, peuter en voor je het weet kleuter. Wat doe je dan? Geef je opvolgmelk, stap je over op gewone melk, of kies je voor een plantaardige variant?

Je zou je, wanneer je in de schappen van een babyafdeling kijkt, wellicht verplicht voelen om dreumes en peuter melk te gaan kopen, omdat het door manier van plaatsen, marketing en productomschrijving heel normaal en vanzelfsprekend lijkt.
Vooral ook wanner je stilstaat bij de hoeveelheid beschikbare merken peutermelk, wat moet je doen?  Zelfde merk aanhouden, overstap naar een andere maken, maakt het allemaal zoveel uit? Ik wist het in ieder geval even niet meer. Wat ik wel wist is dat de ingrediënten me niet helemaal koud lieten.
Niet alleen zijn verschillende soorten peutermelk vol met suikers, er zitten ook goedkope zoetstoffen in verwerkt waar je kleine echt geen behoefte aan heeft. Volgens een onderzoek van het voedingscentrum.nl bevatten verschillende merken peutermelk veel meer calorieën dan halfvolle melk.

 

Volgens het consultatiebureau en een aantal dokters die ik sprak mag je peutermelk gerust overslaan en vanaf 12 maanden je kleine halfvolle melk geven. Gewone melk in de supermarkt is van een koe, en halfvolle melk wordt afgeroomd in een centrifuge-achtige machine, om de gewone 3,5 procent aan vet tot 1,5 procent te verlagen. Het room wordt voor andere zuivelproducten gebruikt, en halfvolle melk komt een stuk wateriger in de schappen te liggen. Omdat Elena een moeilijke eter was gaf ik haar bewust volle melk. Het leek me bovendien natuurlijker, omdat het onbehandeld zou zijn, en ik koos voor verse, biologische, volle melk.

Deed ik het zo goed, kon het nog gezonder? Na wat onderzoek kwam ik uit op geitenmelk! Zelf zou ik het niet zo gauw drinken, omdat ik het scherper dat koemelk vind ruiken, maar het bleek zoveel pluspunten te hebben dat ik het aan Elena begon te geven.

 

 

Welke pluspunten?

Melk van een geit lijkt qua samenstelling veel meer op moedermelk dan koemelk, omdat het net als moedermelk veel minder lactose dan koemelk bevat. Het introduceren van koemelk aan kleine kinderen kan zorgen voor darmprobleempjes en kwaaltjes. Denk aan buikpijn, kraampjes, diarree of juist verstopping. Maar een kind kan ook lactose intolerant zijn en dan houdt het met koemelk en zuivelproducten helemaal op, terwijl kleine kinderen juist zoveel zuivel nodig hebben. Overstappen op geitenmelk en zuivelproducten is dan de oplossing.

Geitenmelk bevat veel meer essentiële vetzuren, complexe koolhydraten, vitamines A en D, fosfor en zink, én helpt bij het ontwikkelen van een goede darmflora, versterken van de opname van ijzer, terwijl het stukken lichter te verteren is dan koemelk.
Mensen drinken daarom al duizenden jaren geitenmelk, terwijl koemelk pas aan het eind van de 19e eeuw in grote hoeveelheden verkocht begon te worden, toen er eerste melkinrichtingen gebouwd werden. Een koe produceert nou eenmaal veel meer melk dan een geit, en het houden van koeien brengt meer geld op.

 

Ik beweer niet dat koemelk helemaal niks goeds met zich meebrengt, want geitenmelk heeft bijvoorbeeld minder foliumzuur en vitamine B12, die voor zwangere vrouwen, ontwikkelende embryo’s en baby’s juist broodnodig zijn.

 

Bij peuters, net als bij volwassenen, is een uitgebalanceerd voedselpatroon belangrijk en is genoeg groente, vlees, fruit en zuivel binnenkrijgen van groot belang. Hierdoor kan het tekort aan foliumzuur of B12 uit andere producten zoals vis, vlees eiren en quinoa gehaald worden, mocht er geen koemelk aangeboden worden.

Als moeder blijf ik genoeg verschillende voedselgroepen aanbieden en geef ik zowel koemelk als geitenmelk. Op dit moment ontbijt Elena vaak een kommetje Brinta met geitenmelk en wat honing, en ook wanneer ze cornflakes wenst, krijgt ze deze met geitenmelk in haar bordje. Wanneer ze een glas melk drinkt krijgt ze wel koemelk, omdat deze net wat zoeter, en dus lekkerder smaakt. Ik heb het met geitenmelk geprobeerd, maar dat is haar niet bevallen, en zo vind ik het eigenlijk ook wel prima, want ze doet het goed, en krijgt van beide soorten melk en zuivel genoeg binnen.

 

Wat vinden jullie eigenlijk: geef je peutermelk, of geef je gewone melk? Heb je weleens geitenmelk overwogen?

 

xoxo,
Andrea

 

 

 

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like