Een paar dagen geleden sprak ik een jonge moeder die zich afvroeg waarom haar kleine uitslag had dat zich niet alleen rondom de billen bevindt, maar ook op handen en zelfs wangen terugkomt. Mijn eerste indruk was dat het om een huidaandoening ging, een soort eczeem of gewoon irritatie, waarna in haar aanraadde om er toch een arts naar te laten kijken. Maar het inspireerde me wel om jullie wat meer te vertellen over een parabeen gerelateerd onderwerp, met name het ingrediënt genaamd methylisothiazolinone.
Zelf roep ik al een paar jaar dat je goed moet kijken naar de ingrediënten van producten die je op zowel jezelf als je kind gebruikt, en het lijkt op een grote schaal te hebben aangeslagen. Steeds meer moeders kiezen voor zichzelf, maar met name voor hun kleintjes zo mild en natuurlijk mogelijk en proberen stoffen die schadelijk zouden kunnen zijn te vermijden. Een groot taboe op een ingrediëntenlijst zijn vaak parabenen, er is hier zelfs zo veel over te doen geweest, dat grote bedrijven er gehoor aan geven en steeds vaker parabenen weglaten. Dit vertellen ze dan ook trots in reclames, schrijven groot op de verpakkingen, en raden je aan het product met een gerust hart te gebruiken.
Wat is er zo slecht aan parabenen dan?
Parabenen zijn conserveermiddelen, en daarom nodig. Wanneer je een crème, shampoo of billendoekjes koopt wil je die wel een lange tijd kunnen gebruiken, en zonder conserveermiddelen kan dat simpelweg niet. Je kunt conserveermiddelen in verschillende groepen classificeren, en waar een citric acid, oftewel citroenzuur een natuurlijke conserveermiddel is, is een parabeen een synthetische variant. Maar ook parabenen is een groepsbenoeming van heel veel verschillende conserveermiddelen, met bijvoorbeeld methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen en isobutylparabeen het meest terugkomend in onze make-up, lichaamsverzorging, en crème. Vooral producten in potjes bevatten echt heel veel parabenen, en dit is om besmetting te voorkomen.
Stel je voor dat je een vochtig product (zoals crème) met je vingers aanraakt en weer dichtdoet. Contact met bacteriën op je handen, licht en lucht, in combinatie met daarna weer donker en vochtig omgeving zijn ideaal voor talloze kolonies bacteriën en schimmels, die je daarna weer op je lichaam of gezicht zou gaan smeren. Dit kan natuurlijk niet, dus worden smeersels in luchtdichte laboratoria verpakt en van genoeg conserveermiddelen voorzien om niet te gaan bederven zodra je een potje opendraait.
Tegenwoordig is het een vastgestelde feit dat er veel mensen absoluut niet tegen parabenen kunnen en er verschillende allergische reacties op vertonen, waardoor ze producten met parabenen niet kunnen gebruiken. Het is een lastige allergie, want parabenen zitten in ruim 90% van de verzorgingsproducten, en heel veel in cosmetica. Vrouwen met parabenen allergie kunnen daarom bijvoorbeeld niet eens mascara of lipgloss gebruiken. Daaropvolgend is er onderzoek naar parabenen gedaan en is het vastgesteld dat deze het weefsel van mensenhuid kunnen doordringen, en je huid zeer zeker kunnen aantasten, irriteren, of beschadigen. Onderzoek op dieren wees op een zwakkere oestrogene werking, wat parabenen aan borstkanker linkte, terwijl het bij mannen een gezonde endocrien systeem zou verstoren. Bij veel vrouwen met borstkanker zijn parabenen in de kankers zelf teruggevonden, waardoor er nu vrouwen met borstkanker in de familie parabenen uit de weg gaan, terwijl er een steeds grotere groep mannen met voortplantingscomplicaties parabenen uit de weg gaat, in de hoop om een kinderwens makkelijker uit te laten komen, door een gezonde hormoonspiegel te stimuleren. Er is echter niet genoeg onderzoek gedaan, dus kunnen we niet steevast beweren dat het alléén door parabenen komt, vooral omdat er enkel op dieren is getest, en het testen op mensen een stuk moeilijker te realiseren is. Maar de verhalen circuleren, steeds meer mensen geven er gehoor aan, en zijn parabenen een groot discussiepunt geworden, met als gevolg dat ze steeds vaker weg worden gelaten. Ook in billendoekjes.
Wat wordt er dan in plaats van parabenen gebruikt?
Conserveermiddelen zijn dus nodig, en kunnen niet simpelweg weggelaten worden, maar door wat worden ze dan vervangen? Er zijn merken die natuurlijke producten verkopen, zij gebruiken vaak een wat natuurlijkere oplossing, zoals de citroenzuur waar is het al eerder over had. Maar dat is een stuk duurder en onrealistischer voor goedkopere merken, dus hebben velen er voor gekozen om parabenen door bijvoorbeeld methylisothiazolinone (of MIT) te vervangen. Deze werd al veel in shampoo’s en douchegels gebruikt, maar dat zijn producten die je gauw weer uit/afspoelt, dus niet langdurig op je huid laat zitten. Niemand was voorbereid op wat er zou gebeuren wanneer je deze lang op je huid liet zitten, en inmiddels waarschuwen dermatologen voor dit hoogst irriterend conserveermiddel. Een op tien mensen zou roodheid, zwellingen, extreem jeuk, en eczeem ontwikkelen, en de irritatie zou tot 48 uur na gebruik pas zichtbaar kunnen zijn. Het werd zelfs in de kranten gepubliceerd om ons er op te wijzen deze ingrediënt te laten staan.
Methylisothiazolinone in billendoekjes
Helaas wordt methylisothiazolinone – net als parabenen – nog steeds veel gebruikt, en zijn er zelfs merken billendoekjes die het als conserveermiddel zijn gaan gebruiken. Ook hier kun je aan de voorkant van een verpakking teruglezen dat het geen parabenen bevat, mild en zacht zou zijn, en geschikt is voor billen, maar ook handen en gezicht. Niemand die op zijn verpakking neerzet dat je kleintje door de MIT die er in terug te vinden is contacteczeem zou kunnen krijgen. (klik hier voor meer informatie over contacteczeem) Ben je iemand die zich afvraagt waarom je kleintje een geïrriteerde huidje heeft, en kom je maar niet achter waar het aan ligt, terwijl je milde babyproducten gebruikt – kijk dan eens goed naar de ingrediënten van de billendoekjes, en probeer eens een tijdje producten zonder methylisothiazolinone te gebruiken. Let er ook op dat methylisothiazolinone veel in shampoo’s en douchegels zit, en de gemiddelde wasverzachter er propvol mee zit. Ja, ook met wasmiddel en wasverzachter moet je voorzichtig zijn, helaas.
Ooit mijn favoriete billendoekjes, na de link tussen Elena’s rode bultjes en MIT te hebben gelegd gestopt met gebruik. Rode bultjes verdwenen binnen een paar dagen.
Gelukkig hebben we genoeg merken billendoekjes om uit te kiezen, of kunnen we zelf billendoekjes maken, en is methylisothiazolinone met een klein beetje moeite goed te vermijden. Ook wil ik even benadrukken dat één op tien mensen hier allergisch voor zijn, en dat er ongeveer evenveel mensen allergische reacties vertonen op Tea Tree olie, wat als een natuurlijke conserveermiddel wordt gebruikt. Vermoed je dat er iets meer dan een simpele luieruitslag aan de hand is, neem dan altijd contact op met je huisarts, en laat je niet afwimpelen, vraag desnoods om een verwijzing naar een dermatoloog of een een allergietest – want voorkomen is beter dan genezen, toch?
Bronnen:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23713837
http://www.nu.nl/gezondheid/3654445/dermatologen-waarschuwen-gevaarlijke-stof-in-cosmetica.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Contacteczeem|
http://www.dr-jetskeultee.nl/jetskeultee/download/common/artikel-parabenen-contact-dermatitis.pdf
Comments
comments