HOE IK MIJN BABY’S LEERDE DOORSLAPEN

Wie heeft het niet gehoord toen ze bekend maakte zwanger te zijn? “Zeg maar dag tegen je slaap”. Zelf ben ik er ook behoorlijk nerveus over geweest en dacht dat ik nooit meer een nacht zou doorslapen. Daarom paste ik voor mijn beide meisjes één duidelijke regel toe, om gebroken nachten zo minimaal mogelijk te houden. En omdat het beide keren heeft gewerkt vertel ik vandaag hoe ik mijn baby’s leerde doorslapen.

shutterstock_105524573

bron

Wat ik als moeder nooit over mijn hart heb kunnen krijgen is baby’s “uit laten huilen” of “zelf laten kalmeren.” Ik ben er 100% van overtuigd dat wij mensen sociale wezens zijn, absoluut niet ontwikkeld zijn om alléén te zijn, en meen dat een kind dan alléén leert dat er niemand komt, maar het verdriet er wel blijft. Daarom heb ik dat ook nooit gedaan en heb mijn kinderen elke keer dat ik het nodig vond opgepakt, geknuffeld, gekalmeerd en gerustgesteld. Dat terzijde, vind ik ook niet dat kinderen 100% van de tijd aan mama moeten hangen. Draagdoeken zijn geweldig, en ik wikkel mijn baby graag dicht tegen me aan, maar denk dat alle uren van de dag met de baby doorbrengen ook niemand goed doet. Dus leg ik mijn baby ook regelmatig neer. Eerst op bed, nu ze draait en begint te zitten ook in de box, en inmiddels ook op het vloerkleed zodat ze kruipen kan oefenen. Ik hou haar in de gaten, maar geef haar de vrijheid om zelf dingen te ondernemen, hoe klein ze ook is.

Bij mijn eerste was dit een stuk makkelijker, aangezien ze vanaf dag één een tevreden babytje was. Ze sliep dan ook na een maand door. Bij de tweede was het wat lastiger en duurde het langer. Omdat ze een huilbaby was kochten we een draagdoek en een wipstoel, maar ik wist wat ik wilde bereiken. Dus paste ik het elke avond weer toe: Valentina klaar voor bed maken, voeden, knuffelen en moe, maar wakker in bed leggen. Ik liep daarna weg, en deed mijn ding. Of het nou de was, stofzuigen, opruimen of simpelweg flesjes uitwassen was, ik zorgde dat ik bezig was, en niet naast de baby stond terwijl zij nog even om zich heen keek en uiteindelijk in slaap viel. Ik kwam alleen terug als ze begon te huilen, tegenwoordig alleen nog om haar goed in te stoppen.img_7442Want het ging niet meteen goed en dat was natuurlijk ook wel te verwachten. Baby’s hebben meestal zo’n drie maanden nodig om ’s nachts geen behoefte aan melk meer te hebben, eigenlijk om een goede dag en nachtritme te ontwikkelen, en bij Valentina’s lastige start ging dat al helemaal niet zo soepel. Ze huilde veel, wilde altijd gedragen worden, en was – is eigenlijk nog steeds, een baby dat bij ontevredenheid meteen aan het gillen slaat. Maar dat slapen, dat gaat nu gewoon goed!

Doordat ik haar vanaf dag één tevreden maar alert in bed legde, zodat ze zelf in slaap kon vallen is haar nu in bed leggen geen probleem. Ook niet nu ze zelf beslist of ze wil gaan zitten, liggen of spelen: ze vermaakt zich wel. Ik wacht het af, en als ze lekker ligt te slapen stop ik haar in, zodat ze het ’s nachts niet koud krijgt en ik kan tot de volgende ochtend de deur sluiten. Het is ook heel aandoenlijk om te zien, zij met haar zes maanden die al weet wat de bedoeling is wanneer ze in bed wordt gelegd, en wanneer ze lekker heeft gegeten, moe is, en slapen wel ziet zitten – dan zelf meteen op haar buikje gaat liggen wachten tot ze een deken over zich heen krijgt. Ze kijkt niet eens om naar hoe ik wegloop, maar blijft lekker liggen. Al gauw zijn haar ogen dicht en ligt ze lekker te slapen.doorslapenErvaring leerde me dat slapen met een baby in bed om moeilijkheden vragen is, wat lastig te voorkomen is wanneer je bijvoorbeeld uitgeput bent en simpelweg de baby naast je legt zodat jullie allebei kunnen rusten. Er zijn moeders die hiervan kunnen genieten, zeker omdat borstvoeding makkelijk te doen is en je niet eens uit bed hoeft te stappen. Zelf kan ik dat niet, omdat ik te nerveus ben om in slaap te vallen, bang dat ik in mijn slaap op mijn baby ga liggen, maar met Elena was het net zo lastig. Die slaapt erg onrustig, en elke keer dat ze ziek was en eiste tussen ons in te liggen resulteerde dat in een slapeloze nacht voor mama. Bovendien was het daarna moeilijk om haar duidelijk te maken dat slapen in haar eigen bed de norm is, en slaapt ze sinds er bliksem voor haar raam insloeg met de deur open. Prima, zolang ze maar in haar eigen bed ligt.

Wat ik met Elena deed, doe ik nu ook met Valentina. Dat Elena geen speentje nodig had was ideaal, Valentina had hier wel behoefte aan, waardoor ik deze voor het slapen aan haar gaf. Nu ze haar speentje zelf in haar mond kan doen betekent dat voor mij dat ik vanaf een uur of 7 ’s avonds helemaal vrij ben. Een baby leren doorslapen is geen sport, het gebeurt wanneer ze er zelf aantoe zijn, maar bij ons werkte de regel van een wakker baby in bed leggen heel goed. Vooral nu Valentina geen flesjes meer rond middennacht krijgt betekent het dat ik al vroeg naar bed kan en eindelijk alle slaap dat ik in de eerste maanden na haar geboorte miste kan inhalen. En dat is heerlijk.

 

Tips voor doorslapen:

Social media is voor mij echt een ding. Ik deel veel van mijn leven – ik blog, vlog wekelijks, vertel wanneer het goed én slecht gaat, en doe mijn best om andere moeders een stukje herkenbaarheid te geven. Daarom krijg ik ook regelmatig berichtjes van mama’s die zich ergens zorgen over maken of simpelweg vragen hoe wij dat doen, en dat doorslapen – daar krijg ik een paar keer per maand vragen over. Vandaag mijn blog hierboven, en wat tips:

 • Leg een baby tevreden, maar wakker in bed.
  Knuffelen na het eten is fijn, maar probeer slapen in je armen te voorkomen
 • Leg eerst de billen neer, dan pas het hoofdje.
  Een lichaam dat head-first een oppervlakte raakt denk uit reflex dat het valt, waardoor het schrikt. Bij baby’s zijn reflexen erg aanwezig en kunnen ze – hoe zacht je ze ook neerlegt flink overstuur raken.
 • Rust – Regelmaat – Ritme
  Begin vanaf dag één met het ontwikkelen van een ritme, zodat de baby weet wat er komen gaat en zich onbewust om kan voorbereiden. Een ritueel van in bad gaan, masseren, pyjama aandoen, flesje drinken, boertje laten en in bed leggen zorgt voor een vertrouwd gevoel en rustige baby.
 • Reageer altijd als de baby huilt.
  Niemand huilt zomaar, zeker een baby niet. Soms is het niet meer dan behoefte aan mama, wat na 9 maanden in de buik te hebben gezeten niet meer dan normaal is. Heeft de baby geen honger, is de luier droog, en is het echt tijd voor bed? Vooruit, nog een paar minuten knuffelen tot de rust teruggekeerd is.
 • Volg je gevoel en heb geduld
  Soms willen baby’s echt niet slapen. Of ze hebben moeite met in slaap vallen, of ze schrikken wakker, maar weet dat het in het begin altijd moeilijk is, en gauw beter gaat. Heb geduld, want die eerste maanden, die zijn even mooi als moeilijk. Mocht je baby echt heel veel huilen en je het idee hebben dat er iets aan de hand is – vertrouw op jezelf en volg je gevoel – vraag om advies bij familie, consultatiebureau en schakel een arts in.
 • Ken je baby 
  Internet is geweldig, je kunt er zoveel terugvinden en als nieuwe mama maak je daar vast gebruik van, anders was je nu niet hier! Maar je kunt er ook maand voor maand de ontwikkelingen die je baby meemaakt terugvinden, sprongetjes en fase’s opzoeken, en je genoeg informeren om te weten wat je baby meemaakt wanneer ze dat zelf niet kunnen aangeven. Wat je wanneer kunt verwachten, waarom ze doen wat ze doen, en het allerbelangrijkste – hoe je hier mee om kunt gaan. Maakt gebruik van Google, en zoek gerust op waarom baby’s van zes maanden ineens constant verkouden zijn, wat ze mogen eten, hoe je met groei en doorkomende tanden pijn omgaat en hoe je ze leert doorslapen, bijvoorbeeld.

Heb je zelf aanvullingen, praat gerust mee op onze Facebookpagina en stel je vraag of geef jou gouden tip voor doorslapen, we kunnen elkaar vast wel helpen!

Comments

comments

Published
Categorized as Baby

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *