FOTO’S VAN MIJN KINDEREN DIE IK NIET DEEL

Iedereen heeft een eigen manier van omgaan met social media. Er zijn trotse ouders die dagelijks foto’s van activiteiten van hun kinderen delen, er zijn ouders waarvan je op gebaseerd op Facebook niet eens zou weten dat ze kinderen hadden, en dan is er nog van alles wat daar tussenin past. We doen allemaal namelijk wat goed voelt, en die meningen verschillen nogal. Dit speelt bij bloggers trouwens ook. Er zijn bloggende mama’s die hun kinderen buiten beeld houden en er zijn bloggers die alléén maar foto’s van kleintjes op Instagram zetten. Wij zitten daar ergens tussenin.shutterstock_387450340Zelf dacht ik dat ik Elena helemaal buiten beeld zou houden. Ik sprak zelfs vriendinnen aan die gezellige vakantiefoto’s van blote kindertjes online plaatsten! Maar langzaam veranderde ik van mening. Ik begon foto’s van Elena’s mijlpalen online te zetten, met name omdat mijn familie niet in Nederland woont en ze op deze manier toch nog een blik in onze levens hadden. Maar mijn blog groeide, en nu komen er onbekende mensen een kijkje op mijn site nemen. Ik heb lang nagedacht hoe ik daarmee om zou gaan en besloot dat ik foto’s van mijn kinderen zal blijven delen, tot ik me er niet meer goed bij voel. Een van de redenen was dat er langs Elena’s schoolplein een man weggestuurd was omdat hij daar geen kinderen had, en het er naar uitzag dat hij enkel naar andermans kinderen wilde kijken. Het was voor mij een soort van wake-up call. Ik besloot dat wie mijn kind ziet, of foto’s van haar, niet zoveel betekent nu ze nog zo klein is. Dat is ook de reden dat Valentina zo snel online verscheen. Ze is een baby, en ze gaat nog heel erg veranderen, dus wat luchtige foto’s vind ik op dit moment wel kunnen.

Toch deel ik niet alles. Ik vlog, wat een extra uitdaging is, want ik ben me er wel van bewust dat ik sommige dingen niet online wil hebben. Zoals waar mijn vriend werkt. Hij heeft een serieuze baan, grote verantwoordelijkheden, en is nogal privé ingesteld. Verder probeer ik niet al te specifiek zijn over waar ik woon, want bezoekers aan deur zijn niet altijd even handig, vooral niet met twee (slapende) kinderen. Wat en wanneer ik deel is toch wel mijn keus, en dat hou ik liever zo. Dan zijn er nog wat andere foto’s van mijn kinderen die ik niet online zet:shutterstock_390864421

FOTO’S VAN MIJN KINDEREN MET VRIENDJES
Wat ik wel en niet deel beslis ik zelf. Dat is niet een beslissing die ik voor andere ouders ga nemen door ongevraagd hun kinderen online te zetten. Het is bot, ondoordacht en ik zou het zeker niet op prijs stellen als een andere mama het met mijn kinderen wel deed.

GENANTE FOTO’S
Het is de afgelopen tijd een steeds vaker gezien fenomeen: kindjes die van alles uithalen en ouders die er online over vertellen, met bijbehorende foto’s en filmpjes. Nou vind ik het wel grappig wanneer mijn kind een rotzooitje maakt of iets op haar eigen manier doet, en maak daar talloze foto’s van, maar wanneer het iets is waar ze zich nu of later voor kan schamen, dan houden we dat voor onszelf. Ik wacht tot hen papa thuiskomt, laat het aan hem zien als de meiden slapen en we lachen er samen om. Bovendien zijn we allebei erg sarcastisch en vinden we dingen waar anderen niet zo gauw om zouden lachen vaak hilarisch, en is dat ook iets waar ik rekening mee moet houden 🙂

FOTO’S DIE ARROGANT OVERKOMEN
Alle kinderen zijn anders. Wat mijn kind doet, doet een ander heel anders, en dat is prima. Maar om nu te gan vertellen hoe goed Elena het op school doet, wat voor extra activiteiten ze doen en wat ze allemaal bereikt. Dat kan al gauw iemand in de verkeerde keelgat schieten. Niet eens een bezoeker, maar een familielid wiens kind het op dat moment net wat slechter doet. Natuurlijk ben ik trots op mijn kinderen, en natuurlijk zou ik graag alles van daken schreeuwen, maar wat nederigheid is nooit verkeerd. Overigens krijg ik inmiddels wat vragen over baby’s die zich niet zo snel ontwikkelen en wat ik daarvan vind omdat Valentina al loopt. Ik probeer daar altijd bij te vermelden dat het bij Elena ook veel later was, en kinderen alles in eigen tempo doen, maar het valt wel op dat zelfs zoiets bij jonge moeder wat harder kan aankomen. En dat wil ik niet, ik wil juist dat iedereen blij wordt van mijn site 🙂

SCHERPE FOTO’S
Als blogger heb ik wat middelen om prachtige foto’s te maken. Een spiegelreflexcamera, extra’s om mooi setups te maken, en programma’s om foto’s goed na te bewerken. Dit doe ik dan ook. Mijn externe harde schijf staat vol fotoshoots die ik met mijn dochters had, maar dit zijn hele scherpe foto’s waarvan ik vind dat ze heel goed weergeven wie mijn meisjes zijn en ook later wanneer ze er heel anders uitzien te herkennen zullen zijn. Dit zijn ook foto’s van hele goede kwaliteit en extreem veel pixels, die voor andere doeleinden gebruikt zouden kunnen worden. Ik zou dan ook behoorlijk boos op mijzelf zijn als een foto van mijn gezin zonder mijn weten op een Tsjechische supermarktreclame zou belanden.

INTIEME FOTO’S
Soms kan ik er niet omheen en plaats ik een foto van mijn slapende baby. Het is zo lief! Met mijn kleuter zal dat niet snel gebeuren, ondanks dat ze er net zo schattig bij ligt. Ze wordt al groter en ik bedenk me elke keer weer dat ik niet blij zou worden als er foto’s van mij slapend rond zouden zwerven op het wereld wijde web. Dit geldt dan ook zeker voor Elena, die slapend op haar kwetsbaarst is en doe haar dit dan ook niet aan. Baby’s slapen nou eenmaal veel, dus vind ik het een ander verhaal, plus, ze gaat nog heel erg veranderen. Ook blote billen van baby’s zie je online vaak terug, maar dat vind ik wat betreft mijn kinderen te ver gaan.

WAAR MIJN KINDEREN OP SCHOOL ZITTEN
Dit vind ik bijvoorbeeld heel eng – dat er iemand Elena aanspreekt omdat ze haar online hebben gezien en bepaalde dingen over haar weten. Het is gevaarlijk, maar kan ook gewoon voor haar onplezant zijn doordat bijvoorbeeld kinderen die haar online hebben gezien haar daarmee kunnen pesten. Ik plaats daarom geen foto’s of vlogs waar Elena’s school op te zien is, en ga wanneer we verhuisd zijn haar nieuwe school ook compleet buiten beeld laten.shutterstock_566273854Wat een leidraad bij al deze punten is, is dat ik Elena veel minder online in de spotlight zet. Ze is een geweldig leuke meid, en ik ben elke dag verliefd op haar, maar ze begint een volwassen kopje te krijgen, en ik vind het tijd om haar meer buiten beeld te houden. Af en toe een glimp moet kunnen, ze zal in mijn weekvlogs ook meer te horen dan te zien zijn, want ik kan haar moeilijk uit het niets compleet offline houden, dat zou alleen voor verwarring zorgen. Nu maak ik me lichtjes zorgen over dat bezoekers gaan denken dat ik onbewust meer foto’s van Valentina plaats en daar iets achter gaan zoeken, maar uiteindelijk, wanneer Valentina ook een jaar of vijf is ga ik dit ook met haar doen, want ik gun mijn meiden een eigen leven, buiten mijn site om.

Ik hoop van harte dat jullie daar begrip voor hebben ❤️️

Comments

comments

Published
Categorized as Baby

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *