Lifestyle

NATUURLIJKE HOESTDRANK

Wie me op Instagram volgt weet het wellicht al, ik ben al een tijdje behoorlijk ziek. Zo ziek dat het na keelpijn, hoesten en snotteren is overgegaan op een heuse luchtwegeninfectie waar ik maar niet vanaf kom. Het lastige is dat ik me op dit moment zo slecht voel, met name wanneer ik lig en alle slijm loskomt, en niks tegen al deze ongemakken mag innemen aangezien ik bijna 6 maanden zwanger ben. Nou ben ik altijd al een liefhebber van natuurlijke producten geweest, maar nu is het zover dat ik naar een natuurlijke oplossing móet kijken. En ik kan jullie vertellen, het begint al aardig te werken! Vandaar, mijn 5 favoriete 100% natuurlijke hoestdrankjes, en waarom ze zo goed werken.

1. Honing en citroensap
Een beetje voor de hand liggend – honing. Maar het werkt écht! Ik heb goede, donkerkleurige, onverwarmde, extreem stroperige honing vers van de imker gehaald en éét daar zo nu en dan een theelepel van, wanneer ik gek word van de keelpijn. Maar een oud recept uit grootmoeders tijd zegt dat juist deze, rauwe honing met wat verse citroensap wonderen doet. Het enige wat je moet doen is op een éétlepel wat honing pakken en hier wat citroensap op uitknijpen. De honing werkt antibacterieel, is lekker dik en fluweelzacht waardoor hij kalmerend werkt bij keelpijn en hoestaanvallen. Citroen werkt ook antibacterieel, maar is daarnaast bomvol vitamine C wat je immuunsysteem versterkt en je sneller doet genezen. En al is honing zoet, het bevat geen suiker, dus is het echt wel gezond!


2. Ananas hoestsiroop
Wie had dat gedacht, ananas onderdrukt hoest! Het is zelfs klinisch bewezen dat verse ananas beter werkt dan gekochte hoestsiroop. Haal bij kriebelhoest dus maar meteen verse ananas in huis en zorg dat je ook wat honing, cayennepeper, gember en citroen bij de hand hebt.

Schil een ananas, snijd het in plakjes en laat het hart er in zitten. Doorgaans eet je dit niet, maar aangezien we met de blender aan de slag gaan kan het prima.
Doe twee wat dikkere schijven ananas in de blender, en doe er een theelepel honing, halve theelepel cayennepeper, één geschild stuk verse gember (van ongeveer 10 centimeter) en sap van één hele geperste citroen bij en blend de boel tot je een smoothie hebt! Je kunt het zeven als je niet tegen de stukjes die er in zitten kunt, of gewoon zo vezelig consumeren. Hou het in de koelkast en pak er naar behoefte een éétlepel of slokje van. Het smaakt ergens heel lekker, terwijl je wel duidelijk de kick van peper en gember voelt. Maar voor je keel doet het wonderen!


3. Appelazijn hoestdrank
Ook appelazijn wordt al eeuwen bij hoest en griep gebruikt, met name omdat het de ph waarde van je lichaam herstelt en slijm oplost! Yeeees! Cayennepeper klinkt misschien heftig, maar juist door zijn scherpe smaak helpt het gekriebel in je keel aanpakken en lost het slijm op, dus schroom niet om ook deze bij griep te gebruiken.

Doe 5 eetlepels appelazijn, 5 eetlepels water en 5 eetlepels rauwe honing bij een halve theelepel cayennepeper en halve theelepel geraspte gember. Roer alles goed door elkaar en eet er naar behoefte een theelepel van. Het werkt echt heel goed, enige nadeel is dat ik (door mijn zwangerschap) last van brandend maagzuur kreeg.

 

4. Hibiscusthee
Thee is niet altijd een goed idee. Bij een opgezwollen keel moet je juist koude drankjes drinken, maar wanneer het om hoest en snotteren gaat is thee wel degelijk een goed idee. Hibiscusthee is dan zeker aan te raden. Deze ziet er niet alléén prachtig rood uit, het smaakt ook nog eens erg lekker. Maar, waarom hibiscusthee? Omdat het veel in medicijnen wordt gebruikt, bomvol vitamine c zit en je immuunsysteem verbetert terwijl je de luchtwegen vrijmaakt en je vrij helpt ademen.

5. Druivenijsjes
Zoals ik al aangaf, hete drankjes zijn niet altijd een goed idee. Wanneer je keelontsteking hebt zijn er vanbinnen juist zwellingen die pijn doen. Pijnstillers en ijsblokjes zijn dan aan te raden, maar ook druivenijsjes werken geweldig. Heb je je ooit afgevraagd waarom zoveel hoesdrankjes juist naar druiven smaken? Druiven zijn natuurlijke expectorans, waardoor slijm uit longen en luchtwegen makkelijk op te hoesten valt.

Je kunt druiven wassen en zeven, in de juicer gooien en daarna in ijsvormpjes invriezen. Het smaakt lekker, doet de zwelling in je keel afnemen en zorgt dat je al die narigheid uit je lichaam kunt ophoesten. Heb ik al gezegd dat het lekker smaakt? Kinderen zijn er dol op!

Wel wil ik er even bij vermelden dat je altijd naar je dokter moet luisteren en deze natuurlijke hoestdrank ook aan kinderen mag geven, maar dan wel ouder dan één jaar vanwege de honing.

Comments

comments

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply