Lifestyle

“HOE WORD JE EEN SUCCESVOLLE BLOGGER?”

Sinds ik blog en vlog krijg ik deze vraag regelmatig – hoe word je een succesvolle blogger? Naast de oppervlakkige opmerkingen over “lekker de hele dag thuis zitten” en “allemaal gratis spullen krijgen” zijn er ook mensen die ook oprecht benieuwd zijn naar hoe je een goedlopende site opzet, eentje waardoor je trots kunt zeggen dat je een blogger bent.shutterstock_519597403Ondanks al die vragen heb ik mij voorgenomen hier geen blog over te schrijven omdat ik mijzelf simpelweg niet succesvol genoeg vind om iemand van nuttige informatie te kunnen voorzien. Ja, ik blog wel fulltime maar ik ben geen expert op zakelijk gebied, omdat het financiële voor bij een bijzaak is. Sterker nog, binnen de bloggers community, want ik ken heel veel bloggers, vind ik het juist een kwalijke zaak dat er bloggers zijn die lezers simpelweg voorliegen en zogenaamd tips geven, zonder zelf écht fulltime bloggers te zijn en daadwerkelijk inhoudelijke kennis over het onderwerp te hebben, waardoor deze blogs simpelweg clickbait zijn.

Weet je wat clickbait is? Het zijn van die “Je zal nooit geloven wat deze moeder deed…” titels en lokkertjes die op Facebook voorbij komen, terwijl het om iets doodnormaals en allerdaags gaat. Het lokken van mensen naar je site, zonder dat je echt inhoud hebt dus.

Nou moet je als blogger inderdaad wel mensen op je site hebben, wil je van die site je werk maken, maar het moet naar mijn idee wel eerlijk gaan. Geen clickbait, geen gekochte volgers, niet liegen tegen jezelf, de lezers en eventuele opdrachtgevers, en enkel gaan bloggen omdat je er oprecht blij van wordt. Dus niet met je portemonnee gaan denken. Want de bloggers die het voor het geld doen, die komen en gaan, halen hoge pieken, en verdwijnen weer als sneeuw voor de zon, maar creëren ondertussen wel problemen voor bloggers die dit jarenlang doen. Zo gaan bedrijven twijfelen aan een samenwerking met een serieuze blogger nadat er door een eendagsvlieg met 20.000 gekochte Instagram volgers van alles beloofd is, daar betaald voor is en de blogger in kwestie geen goede resultaten leverde. Snap je het nog? Het gaat niet om concurrentie, dat juist welkom en gezond is, het gaat om mensen die valsspelen en niet stilstaan bij lange termijn gevolgen (voor anderen, aangezien zij er toch mee kappen).shutterstock_479499043Goed, dat was mijn persoonlijke irritatiepunt, eentje waar ik een tijdje mee loop, maar bloggen is natuurlijk wel een heel leuk beroep. Je bent stiekem een ondernemer – omdat er bij het runnen van een site veel komt kijken. Je bent creatief omdat je van niets iets maakt – of het nou een foto of stuk tekst is of een hele video is. Je bouwt een band op met mensen die je site ontdekken of je op Youtube en social media gaan volgen, en je leert een hele nieuwe wereld en vele nieuwe mensen kennen, terwijl je al die tijd simpelweg doet waar je blij van wordt – bloggen. Moraal van het verhaal is: ga bloggen omdat je online iets mist, omdat je zelf iets te bieden hebt, en altijd omdat je het leuk vindt.

 

“HOE WORD JE EEN SUCCESVOLLE BLOGGER?”

Zie je dat het “hoe word je een succesvolle blogger” tussen aanhalingstekens staat? Dat is een knipoog naar het clickbait gedeelte waar ik het over had en hoe frustrerend dat kan zijn, maar mocht je hier toch op geklikt hebben om te zien hoe je een succesvolle blogger wordt wil ik je natuurlijk niet helemaal teleurstellen en zal ik even kort vertellen wat bij mij werkte en hoe ik een blogger werd.shutterstock_577210501Het starten van een blog is heel simpel – verzin een naam, Google een host – die van mij is Hostnet.nl en registreer daar je sitenaam, oftewel domein. Het kost vrijwel niks en je hebt het zo gedaan. Daarna installeer je bijvoorbeeld WordPress op je site – wat de meeste bloggers gebruiken en heb je een schrijfprogramma waar je ook foto’s in kunt zetten. De basis is er dus al.

Vervolgens kun je op een site zoals themeforest.net kijken om een mooiere thema, oftewel uiterlijk van je site te kiezen die je voor een paar tientjes koopt, en in je WordPress installeert. Je kunt natuurlijk ook iemand inhuren om je site helemaal voor je te bouwen, maar eerlijk – dat is al ouderwets en onnodig duur. WordPress is een programma dat een beetje net als een smartphone werkt: je kunt thema’s, kleuren, foto’s, verschillende apps en toevoegseltjes installeren en verwijderen en naarmate je er handiger in wordt je site steeds uitgebreider maken. Of het gewoon simpel houden – ik heb letterlijk een thema gekocht en in plaats van zwart wit hier en daar wat roze toegevoegd. Niks aan. Mijn header (bovenin) heb ik zelf via PicMonkey gemaakt, en mijn logo, met mijn foto heeft een vriendin voor me gemaakt, al had ik er jarenlang gewoon een foto van mijn hoofd staan, puur zodat mensen wisten wie er typte.instagramIs de site af, wat in totaal niet meer dan een half uur hoeft te duren, kun je al meteen je eerste blog gaan tikken. Wat jij wil. Een introductie van jezelf, je eerste verhaal, recept, vakantieverslag of lippenstiftreview, dat is compleet aan jou. Probeer wel duidelijk en zonder grammaticale fouten te typen, dat is vaak een grote afknapper voor lezers, gebruik je eigen foto’s en niet die van Google want dat mag niet, en verzamel de moed om het te publiceren. Daarna kun je een link op je Facebook delen en je bent er. Je bent een blogger! Je hebt natuurlijk naast je moeder en tante nog geen bezoekers, maar dat komt wel. Zolang je een doel hebt die je wilt bereiken, is het aan jou om simpelweg regelmatig boeiend content te leveren en social media te gebruiken om de mensen te laten weten dat je weer een verhaal of video op je site hebt staan. Daarna kun je een Instagramaccount en Facebookpagina voor je blog(naam) aanmaken, mensen uitnodigen om het te volgen en te liken, en blijven doorgaan met het leveren van inhoudelijke, leuke en boeiende blogs. Er is geen shortcut, je kunt niet zomaar honderdduizend volgers bij elkaar sprokkelen, het moet langzaam komen en je zal merken dat er een stijgende lijn in komt. Wellicht niet zo snel als je wilde of hoopte, maar zolang je plezier hebt in wat je doet maakt het niet zoveel uit en komt je er wel.

Daarna kun je ook andere middelen gaan inzetten om groei te bevorderen. Dingen zoals nieuwsbrieven bijvoorbeeld. Veel magazines koppelen een winactie aan het inschrijven op een nieuwsbrief zodat mensen zich opgeven. Daarna kunnen ze dagelijks, wekelijks, of maandelijks een nieuwsbrief in hun inbox verwachten, die ze van de updates op je site informeert en als je genoeg boeiende blogs heb geschreven triggert om er op te klikken en je dus van extra lezers voorziet. Ook hier ben ik zelf geen expert in, maar kan je sites zoals Newsletter2go aanbevelen, waar ze aan de hand van heldere stappen, praktische to-do’s, expert tips en onconventionele strategieën laten zien hoe je e-mailmarketing correct opzet en de eerste 1000 aanmeldingen verzamelt.shutterstock_651438802Heb je inmiddels een goedlopende blog, ongeveer 20.000 unieke bezoekers per maand, zet je op newsletters, Instagram en Facebook en begin je al mails van bedrijven te ontvangen omdat ze je iets willen aanbieden? Dan kun je aan het verdienen met je blog gaan denken. Je kunt contact opnemen met een mediabureau, die regelt je advertenties zonder dat jij er verder omkijk naar hebt, soms verkopen ze advertorials en krijg je betaald om over een product te schrijven. Zelf ben ik bij twee mediabureau’s ingeschreven – eentje voor mijn site en eentje voor mijn Youtube kanaal, maar beiden kwamen na pas vijf jaar bloggen ter sprake. Ja, VIJF jaar, ja. Ik blog al jaren en TrendyMommy.nl is pas sinds vorig jaar een bedrijf en mijn fulltime werk geworden. Daar ben ik natuurlijk erg trots op, en ik wil hierin nog groeien voordat ik écht antwoord kan geven op de vraag “hoe word je een succesvolle blogger” 🙂

Toch, mocht je hierin zelf een begin willen maken hoop ik van harte dat je iets aan mijn verhaal hebt gehad, en ik hoop er in de toekomst meer over te kunnen vertellen!

Bron foto’s – Shutterstock.com
Dit is een gesponsorde blogpost

Comments

comments

You Might Also Like