Films en Boeken

MUST SEE – “SONG OF THE SEA”

Gewapend met een lading nieuwe films brachten wij onze zondagmiddag op de bank met een bak popcorn door. Het was ergens in de middag, het regende en er was werkelijk niks fijners dan met z’n drietjes op de bank, onder een dekentje te cocoonen. We moesten nog een film uitzoeken en kozen uiteindelijk voor de animatiefilm “Song of the Sea” Ik had geen trailers gezien, had werkelijk geen flauw idee waar de film over ging, maar hey, het was een tekenfilm, dus dat zat wel goed, dacht ik. Toen de film begon viel de simplistische manier van animatie op. Het was geen dure, super technische, Amerikaanse Pixar film, maar een rustige, Ierse film dat zijn animatie op de Keltische mythes baseerde. Ik kon het niet geloven, wat een prachtige film!

maxresdefaultDe titel geeft enigszins aan waar de film over gaat, “Het lied van de zee” is een mengelmoes van Keltische mythes, verhalen en legendes, dat niet alléén prachtig om te zien is, maar ook ongelooflijk mooie muziek bevat. Het is een film die ik niet alléén ouders van harte kan aanraden, maar ook liefhebbers van sprookjes, Iers-Gaelische folklore en Keltische verhalen. Het is een prachtige manier om een jonge generatie aan deze bijna vergeten mensen te herinneren.
ianohipqzpsh_fullSong of the Sea speelt zich af in Ierland en volgt een grote broer die er alles aan doet om zijn jongere zusje, dat de allerlaatste selkie blijkt te zijn, te redden. Selkies zijn vrouwen die in zeehonden kunnen veranderen, en alléén het gezang van een selkie kan de feeënwereld van de mensenwereld redden. Het is een behoorlijk lange film, en Elena had moeite om hem in één keer uit te kijken, wat voor mij ook frustrerend was, omdat ik zo in de film zat! Zij ging zelfs een dutje doen terwijl mama en papa de tekenfilm gingen afkijken. Toen ze de volgende dag uit school kwam zette ik de film gewoon nog een keer aan, want het is absoluut geen straf om dit vaker te kijken. Al is het maar voor de muziek, die ik ook nu aan heb staan. Wat mij betreft, de beste animatiefilm van de afgelopen jaren en een definitieve must see. Of je nou kinderen hebt of niet.
song-of-the-sea-2014-tomm-moore-02

Comments

comments

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Tea
  28/09/2015 at 21:50

  Hij is leuk he! Ik heb de PR gedaan toen het in UK uitkwam en iedereen was er weg van.

  Ken je de Studio Ghibli? Het zijn Japanse folklore, sprookjes en mythen films in deze stijl (of nou ja … SOTS is geïnspireerd door Ghibli) en als je Song of the Sea leuk vindt dan kun je dit ook waarderen – maar niet met Grave of the Fireflies beginnen.

 • Reply
  Amanda
  05/08/2016 at 14:12

  Further proof that traditional 2D animation is such a powerful way to tell a story. For myself, it will always be superior to 3D animation.

 • Reply
  Romola Garai
  01/10/2016 at 06:27

  Sounds great, a great treat for my daughter and myself. I loved the Secret of Roan Innis too.

 • Leave a Reply