Beauty

HOW TO – Blush!

Gisteren was ik me aan het opmaken en bij het aanbrengen van de blush bedacht ik me dat er veel meiden zijn die het of helemaal niet gebruiken, of uiteindelijk op Bassie gaan lijken. Wat is de gouden middenweg? Hoe breng je blush aan, welke kleur kies je? Laten we het er eens over hebben!


Wat is Blush
Blush is een van de eerste cosmetica producten ooit, make up dat al duizenden jaren geleden werd gebruikt, met afwisselende periodes van wel en niet gebruiken. Denk maar aan Cleopatra, die volledig opgemaakt (zelfs met pruik) rondliep, of denk aan de Middeleeuwen wanneer vrouwen op de brandstapel verbrand werden voor elk klein dingetje, laat staan het dragen van een rode duivelskleur!

Werd het duizenden jaren geleden gebruikt als lip en cheek stain, van volledig natuurlijke ingrediënten, groeide het later om in een product dat in een potje te koop was. Blush maakte begin 1900 zijn grote opkomst en was tegen de jaren ’20 helemaal niet meer weg te denken uit het boudoir van een gemiddelde moderne vrouw.
Blush staat voor blozen – dus wanneer je bloed sneller gaat lopen worden je wangen roder, omdat de huid op je wangen heel dun en fijn is. Dit is in principe wat we met make-up doen, we faken een egale huid, lange wimpers, volle lippen… en met blush fake je een goede bloedsomloop! 🙂

 

Tegenwoordig zijn er vele varianten blush te koop: naast vele kleuren, zijn er blushes in harde vorm, gebakken of geperst in verschillende potjes, stiften, vloeibare blushes of zelfs mousse. Je kunt ze in matte varianten of zelfs met shimmers en glitters vinden. Zo’n beetje elke cosmetica merk heeft wel een paar varianten, voor de beeldvorming heb ik een collage van een aantal blushes samengesteld:

Hoe gebruik je blush?
De ongeschreven regel van blush is: hoe donkerder je huidskleur, des te donkerder of veller je blush mag zijn. Ik bijvoorbeeld, met mijn lichte huidskleur blijf vooral bij lichtroze en perzikkleurtjes, terwijl iemand die wat getinter is al snel een donkerdere kleur kan pakken. Of die persoon dan voor een natuurlijke kleur gaat of een velle is afhankelijk van de look waar ze voor gaan. Je kunt het voor jezelf makkelijk maken door een rondje te gaan rennen en dan naar je wangen te kijken: dit is de kleur blush die je moet hebben! Of wanneer je koorts hebt, je wangen blushen dan van zichzelf.

Verder is het belangrijk om te kijken wat de vorm van je gezicht is, om te bepalen waar je de blush gaat aanbrengen. Heb je een vierkant gezicht breng je blush aan onder je ogen, met ronde bewegingen, om zo ovaal blush op je gezicht te plaatsen. Is je gezicht lang breng je blush op dezelfde plek aan, alleen werk je meer naar buiten toe. Bij een rond gezicht wil je juist je gezicht ovaler doen lijken en breng je blush vanaf de hoogte van je neusgaten naar buiten en boven werkend toe. Ik met mijn ovale gezicht begin onder mijn ogen, ongeveer in het midden van mijn neus en werk zo naar buiten en boven toe.

Waar je blush mee aanbrengt kan ook van persoon tot persoon verschillen: gebruik je een vloeibaar product kun je het met een foundation borstel of je vingers uitsmeren, een poeder blush kun je op een vierkant of lang gezicht met een ronde poederborstel aanbrengen, terwijl er bij een ovale of ronde gezicht ook met deze borstel gewerkt kan worden, mijn voorkeur toch naar de schuin afgewerkte borsteltje gaat. Deze werkt makkelijk bij het shapen, omdat hij de vorm die je moet volgen al aangeeft! Hieronder zie je blush brush van Sephora die beide mogelijkheden heeft:

Wanneer breng je blush aanbrengt kan ook heel erg verschillen: een vloeibare kun op of onder je foundation aanbrengen, je kunt je look helemaal afmaken om als laatste je blush aan te brengen, of zelfs eerst foundation, dan blush en pas dan je poeder om alles te settelen. Ikzelf doe altijd foundation, poeder en blush. Eventueel ook bronzer om het helemaal 3D te maken, maar dat is een ander onderwerp!
Ook trek ik een raar gezicht, zuig mijn wangen naar binnen toe, en werk van binnen naar buiten toe, zet dan een glimlach op, zodat mijn wangen ronder worden en blend het geheel op mijn wangen.

Vergeet niet dat je blush altijd bij de rest van je make-up moet passen, je kunt niet kleuren gebruiken die niet bij elkaar passen, of teveel make-up opdoen. Probeer altijd je goede punten juist te benadrukken en er niet uit te zien alsof je met je kop in een emmer verf bent gevallen!

Comments

comments

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Angelique
  10/11/2012 at 18:01

  Leuk dat je er zo uitgebreid aandacht aan besteed!

  • Reply
   Andrea
   10/11/2012 at 22:34

   hij heeft ook een tijdje in m’n concepten gestaan! 😀

  Leave a Reply