Baby Eten Kind

WAAROM KINDEREN GEEN GROENTEN LUSTEN

Het lijkt wel alsof ze collectief een afspraak hebben gemaakt om steevast “NEE!” te zeggen tegen alles wat groen en gezond is. Spruitjes en kinderen zijn vijanden; en terwijl er uitzonderingen zijn is het vaak onderhandelen, ruziën, straffen en dwingen om kleintjes dagelijks van genoeg groente te voorzien. Maar wist je dat er een logische verklaring is voor waarom kinderen geen groenten lusten?waarom kinderen geen groenten lusten

WAAROM KINDEREN GEEN GROENTEN LUSTEN

Zo hebben kinderen veel meer smaakpapillen, waardoor met name die spruitjes heel anders smaken dan bij volwassenen. Ze verzinnen het niet, ze proeven het gewoon beter dan wij en vinden het écht niet lekker. Naarmate je ouder wordt sterven steeds meer smaakpapillen af en proef je dingen anders dan vroeger. Maar het gaat verder dan dat. Er zijn onderzoeken geweest die hebben aangetoond dat kinderen biologisch gezien helemaal geen behoefte aan groente hebben en hun afkeer eigenlijk nuttig is. Hoe? Evolutionair gezien moeten kinderen zoveel mogelijk calorieën naar binnen werken om te kunnen groeien, terwijl ze hele kleine buikjes hebben. Ze moeten dus kiezen.

Groente bevat wel veel vitamines, maar te weinig calorieën, en kiezen vrijwel alle kinderen intuïtief sneller voor het stukje vlees dan groente. Denk maar aan het begin van hun leven, wanneer ze als baby grote hoeveelheden vette, calorierijke melk drinken dat makkelijk verteerd wordt. Naarmate ze groeien krijgen ze steeds minder vette melk en steeds meer groente, waardoor ze wel gezond zijn, maar niet zo snel groeien als toen ze een baby waren.shutterstock_186397361Dus waarom zijn groenten dan zo belangrijk, terwijl kinderen deze theoretisch gezien helemaal niet zouden moeten eten?! Dat heeft grappig genoeg met flesvoeding te maken. Voordat flesvoeding geïntroduceerd werd aten kinderen nauwelijks groente, puur omdat ze zoveel borstmelk kregen waar al deze vitamines al in zaten. Maar toen zo’n 100 jaar geleden productie van flesvoeding ontstond, kregen kinderen met ernstige vitaminetekort te maken. Artsen adviseerden steeds vaker om kleine kinderen op andere manieren van vitamines te voorzien en groente en fruit kregen een prominente rol in de manier waarop kinderen grootgebracht werden.

Inmiddels is flesvoeding stukken beter dan vroeger, en komen baby’s op welke manier ze ook grootgebracht worden niks tekort, alleen wordt melk nog steeds op een te jonge leeftijd afgeschaft. Er zijn nauwelijks moeders die tot het tweede levensjaar borstvoeding geven, er wordt van baby’s heel snel verwacht om geen melk uit een flesje of voor het slapen te drinken met als resultaat dat kinderen nog steeds veel minder melk dan 100 jaar geleden krijgen. Dus hebben ze die vitamines alsnog uit groente nodig.shutterstock_412176007

Maar dat dit voor kinderen onnatuurlijk is blijkt ook wanneer we naar de inhoud van de luiers kijken. Terwijl wij groente zoals wortels makkelijk kunnen verteren komt het er bij kleintjes net zo oranje uit als toen het er in ging. Die kleine maagjes zijn er gewoon nog niet klaar voor, terwijl ze wel enzymen produceren om vet en proteïnen te verteren. Rond zeven maanden beginnen baby’s enzymen te produceren die koolhydraten kunnen afbreken en wanneer ongeveer een jaar oud zij kunnen ze ook zetmeel verteren. Kortom betekent dit dat de voedingsschema’s waar we zo aan gewend zijn helemaal niet kloppen!

In het kort zou de oplossing zijn om zo veel en zo lang mogelijk borstvoeding te blijven geven en kinderen vast voedsel aan te bieden zonder van streek te raken dat ze veel minder groente dan vlees en aardappelen eten. Een hapje groente hier of daar biedt voldoende basis om alle soorten voedsel te ervaren, ontdekken en later wel lekker te vinden, maar je hoeft in ieder geval niet dagelijks te stressen omdat kinderen stelselmatig groente niet willen eten. Een hapje of twee is genoeg en het komt met de leeftijd vanzelf wel goed!

Avocado is trouwens vol goede vetten en proteïnen, terwijl het enorm veel vitamines bevat het lekker zacht van smaak is:

shutterstock_176593769

ULTIEME BABYHAP – AVOCADO! 

Bron:
Dr. Carlos Gonzales – My Child Won’t Eat
Foto’s – Shutterstock.com 

Comments

comments

You Might Also Like