Baby Eten Home

Kabrita – Babyvoeding op basis van geitenmelk

Soms kom ik producten tegen waar ik erg enthousiast van word en daarom graag verder over vertel. Zo ook vandaag! Kijk mee naar mijn nieuwste ontdekking op het gebied van babyvoeding: flesvoeding op basis van geitenmelk van Nederlandse geitjes, van het merk Kabrita.
Kabrita_2_3_naast_elkaar

Ik schreef al eerder over het feit dat ik Elena geitenmelk geef, en waarom ik er voor kies, (klik hier om daar wat meer over te lezen) maar waar het feitelijk op neerkomt is dat geitenmelk veel makkelijker te verteren is, en qua samenstelling veel meer op moedermelk lijkt dan koemelk. Mensen met koemelk overgevoeligheid kunnen daarom wel geitenmelk drinken en geitenzuivelproducten consumeren, terwijl ze van koemelk allerlei kwaaltjes kunnen ervaren. Alles van eczeem, buikklachten, tot aan benauwdheid toe.
IMG_8232Ook kleine kinderen hebben vaak een koemelk overgevoeligheid, dat vooral lastig is wanneer je geen borstvoeding kunt geven en voor flesvoeding moet kiezen. Er zijn dan zo veel kinderen die er last van hebben, dat er naar een andere oplossing gekeken moet worden, en ik meen deze in Kabrita flesvoeding te hebben gevonden.kabrita

Kabrita is een Nederlands merk, zelfs de geitjes waar de melk van afkomstig is komen uit Nederland, terwijl de Kabrita babyvoeding wereldberoemd is in het buitenland. Toch zijn ze in Nederland niet zo bekend, ik had er zelf eigenlijk nog nooit van gehoord, totdat ik een tijdje terug een blik Kabrita babyvoeding tussen de schappen in Etos zag liggen. Ik verdiepte me er wat in, voornamelijk op zoek naar waarom ik er niets over heb gehoord, en kwam tot een verassende conclusie.
IMG_0812

Volgens het WHO, oftewel World Health Organization mag er geen reclame worden gemaakt voor zuigelingenvoeding, zodat moeders zich minder snel geroepen voelen om flesvoeding te geven. Het is dus wettelijk niet toegestaan om reclame te maken voor flesvoeding, dat ontwikkeld is voor pasgeboren baby’s. Zelf vind ik dit geweldig: niet flesvoeding promoten, maar borstvoeding als belangrijkste en logische blijven benoemen. Borstvoeding is nou éénmaal het beste wat er is, niet alléén vanwege de voedingsstoffen, maar voornamelijk vanwege de levende cellen die je direct aan je kind overdraagt. Geen enkele “kuntstvoeding” kan dit evenaren.

 

Nou kennen wij in Nederland massaal één bepaalde merk flesvoeding, dat regelmatig op TV te zien is, waardoor ik me afvraag hoe dit geregeld is? Ik heb er wat onderzoek naar gedaan en het komt er op neer dat er heel stiekem reclame wordt gemaakt voor alle types flesvoeding, en kleine baby’s van flesjes melk worden voorzien, maar er geen type 1 (vanaf geboorte te drinken) in beeld wordt gebracht. Er wordt dus een kleine omweg gemaakt, om het legaal te houden, terwijl er herhaaldelijk melk aan een baby uit flesje wordt gegeven. Ook wordt er in het begin kort aangegeven dat borstvoeding het beste voor je baby is, waarna de focus wordt gelegd op hoe geweldig het flesje melk wel niet is. Marketing, we zijn er onbewust allemaal erg gevoelig voor en het merk dat op TV komt is niet voor niks het meest populaire.

 

Andere merken babyvoeding investeren niet in marketing (op tv) waardoor we ze ook niet kennen. Zo ook Kabrita. Ik heb er nergens over gehoord totdat ik het zelf in de winkel zag er me in het merk ging verdiepen. Kabrita is wereldwijd een erg sterke, veelverkochte babyvoeding, bekend om zijn ingrediënten en eiwitten samenstelling, wat deze voeding bijzonder geschikt maakt voor baby’s, dreumesen en kleuters. Alle kinderen, niet alléén kinderen die niet tegen koemelk kunnen.
IMG_0809

Geitenmelk babyvoeding is na vele klinische onderzoeken in 2006 officieel als geschikt voor zuigelingen benoemd. Daarna is het Europese richtlijn voor babyvoeding aangepast en kunnen we ook in Europa geitenmelk babyvoeding terugvinden, dat aan de strengste eisen voldoet. Het gaat tenslotte om babyvoeding en daar wil niemand risico’s mee nemen. Waarom we niet eerder naar geitenmelk keken heeft enkel met de koemelkindustrie te maken, want de mens drink al duizenden jaren geitenmelk.

 

Kabrita wordt online, via hun eigen webshop al een tijdje verkocht, maar wordt inmiddels al een paar maanden ook in Etos verkocht. Ik kreeg twee pakken om uit te proberen, en ook hier hield Kabrita zicht netjes aan de regels en stuurde me geen melk voor pasgeboren baby’s toe, maar opvolgmelk 2 en 3 geschikt voor kinderen vanaf 6 en 12 maanden.
IMG_0815

Het valt mij op dat de melk bomvol vitaminen en mineralen zit en er qua zoetstof enkel glucose siroop gebruikt in, in tegenstelling tot enkele andere peutermelk merken die wij hebben uitgeprobeerd en waar ik verder niet op in wilde gaan op mijn blog, omdat ik er niet achter stond.
IMG_0811

Bij Kabrita is het anders: deze flesvoeding, op basis van geitenmelk, vrij van koemelkeiwitten zit vol goede ingrediënten, is makkelijk verteerbaar en is één van de betere dingen die je een kind na borstvoeding kunt aanbieden. Ik ben dan ook niet alléén blij dat ik het heb ontdekt, maar hoopvol dat ik het in de toekomt zelf weer nodig zal hebben. 🙂

 

 

Wat vinden jullie van flesvoeding op basis van geitenmelk, kende je het al, en zou je er voor kiezen?

Comments

comments

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  10/02/2015 at 10:26

  Ik heb nooit flesvoeding gebruikt omdat ik altijd borstvoeding gaf. Maar dit klinkt wel prima. Het lijkt me alleen wel moeilijk voor zo’n merk om zichzelf bekend te maken!

  • Reply
   Andrea
   10/02/2015 at 10:31

   oh, ik ben jaloers op moeders die altijd borstvoeding hebben kunnen geven! ik vond het verschrikkelijk toen het bij mij na drie maanden ophield en ik op zoek moest naar alternatieven. Vind het ook erg jammer dat ik dit niet kende!

 • Reply
  Angela | Great Body & Skin
  10/02/2015 at 18:04

  Wat een uitkomst dit! Ga ik onthouden …

 • Reply
  Divine Vitality
  09/05/2015 at 04:04

  Wat fijn om te lezen dat er ook nog bewuste mama’s zijn die zich daar in verdiepen! Koemelk schijnt inderdaad niet zo geweldig voor ons mensen te zijn, geitenmelk en/of schapenmelk is beter!

 • Reply
  Wendy
  28/06/2015 at 11:51

  Wow! Ik ben al een tijdje op zoek naar alternatieven voor m’n dochtertje met koemelk eiwit en ei allergie. Wat een eyeopener. Ik ga zo meteen even naar de etos!

  • Reply
   Wendy
   28/06/2015 at 11:55

   En oh ja. Wij krijgen de voeding die wij nu geven, vergoed. En ja… alleen maar van dat ene grote merk! Helaas…..

 • Reply
  Annemarie
  23/08/2015 at 21:47

  WoW leuk zon recensie! Ik heb het gelukkig ontdekt toen ik van borstvoeding over wilde gaan naar flesvoeding bij mijn eerste kindje. Nu bijna drie jaar geleden.

  Bij ons ook koemelk allergie in de familie en tijdens de borstvoedingperiode at ik dus helemaal koemelk vrij. De overgang naar de fles met kabrita liep vlekkeloos!
  Verbazingwekkend genoeg kende zelfs het consultatiebureau dit alternatief niet, en wilde graag meer informatie.

  Ik ben erg benieuwd of je ook meer weet over het verschil tussen nannycare (babyvoeding op basis van geitenmelk dat bij de meeste natuurwinkels word verkocht) en kabrita.

  • Reply
   Andrea
   24/08/2015 at 18:53

   Wat fijn dat jullie het ook hebben ontdekt! Ik had het met het CB ook hoor, naar mijn idee kennen ze alléén producten die heel veel geld in marketing steken en constant op tv zijn. Ik heb ze zelfs gevraagd of ze betaald krijgen op bepaalde dingen te “pushen” aangezien het zo opviel!

   Het verschil is eigenlijk niet zo groot: beide merken maken gebruik van Nederlandse geitenmelk en zijn gekeurd door alle nodige instanties. Het is maar wat jij fijn vindt, of wat de baby lekkerder vindt, want over de smaak kan ik niks zeggen 🙂

   • Reply
    Merel
    15/09/2015 at 09:37

    De laatste opmerking klopt niet. De melk van NannyCare wordt gemaakt van geitenmelk van Nieuw Zeelandse geiten en Kabrita van geitenmelk van Nederlandse geiten. Dit heeft te maken met de vetbolletjes in de melk. De melk van Nieuw Zeelandse geiten heeft kleinere vetbolletjes.

    • Reply
     Andrea
     15/09/2015 at 15:25

     Je hebt gelijk, NannyCare is niet Nederlands!
     Als ik je goed begrijp, vind jij NannyCare beter, makkelijker te verteren? Ik ben wel benieuwd hoe je aan deze informatie komt.

     • Merel
      15/09/2015 at 20:29

      Ik heb de informatie o.a. op hun eigen website (NannyCare) gevonden. Heb het nog niet gebruikt, dus kan er nog niets over zeggen. Vooral bezig met informatie verzamelen over alle merken/soorten flesvoeding. Twijfel tussen tussen Kabrita en NannyCare. 🙂

     • Andrea
      16/09/2015 at 22:04

      Oh cool. Ik zal er even naar kijken hoe het precies zit met vetbolletjes, maar persoonlijk kies ik liever voor Kabrita omdat het dus uit Nederland komt. Het is daarmee niet alleen goedkoper, maar ook stukken milieuvriendelijker.

 • Reply
  Merel
  17/09/2015 at 12:26

  Het klopt dat Kabrita inderdaad uit Nederland komt en dus milieuvriendelijker… Alleen… beiden producten zijn niet biologisch (en ik geef de voorkeur aan biologisch) en in Nieuw Zeeland is er een verbod op gebruik van hormonen en strenge regels t.a.v. gebruik van diergeneesmiddelen. Dat is hier wel anders. Keuzes keuzes… 🙂

 • Reply
  Karlijn
  30/09/2015 at 23:06

  Ik gebruik ook Kabrita voor mijn dochtertje, die nu bijna 6 maanden is, en dus kan overstappen, volgens de fabrikant, op de opvolgmelk, Kabrita 2. Ben jij ook iets wijzer geworden over wat er aan de opvolgmelk extra is toegevoegd? Want waarom is opvolgmelk uberhaupt nodig? Ik begreep dat er over het algemeen extra ijzer in zit omdat baby’s van 6 maanden en ouder dit nodig hebben. Heb jij dit weleens onderzocht voor je blog? Daarnaast wil ik graag weten waarom er suiker wordt toegevoegd aan zuigelingenmelk, al is het glucosesiroop, zoals in Kabrita. Het voelt toch niet goed. Als je hier ook een antwoord op hebt ben ik je zeer erkentelijk 😉

  • Reply
   Andrea
   09/01/2016 at 19:17

   Ah, ik heb deze reactie helemaal niet gezien, sorry! Uiteraard geef ik graag antwoord!

   Je kunt in principe voor opvolgmelk kiezen omdat een kindje van zes maanden net te jong is om genoeg voedingsstoffen uit gewone melk te halen. Opvolgmelk biedt dan zeker meer dan gewone melk. Wanneer ze ongeveer een jaar oud zijn kun je prima op gewone melk overstappen, en dat kan ik je ook aanraden, aangezien je dan van de glucose etc af bent 😉
   Over glucose gesproken, ja ik heb nagevraagd waarom dit niet alléén in kunstvoeding maar bijvoorbeeld ook in de vitamine D druppels die je vanaf geboorte moet geven zit. Het heeft alles met het oplossen te maken. De vitaminedruppels moeten lekker vloeibaar blijven en melkpoeder moet makkelijk op te lossen zijn en met name geen klonters in flesjes geven.

   • Reply
    Esther
    19/05/2016 at 20:01

    Een tip voor vit. d druppels: Bonusan 🙂

 • Reply
  B
  08/01/2016 at 22:34

  Dit leek mij ook een geweldig alternatief maar ik schrik wel van die glucosesiroop. Helaas is dit zeer ongezond… Zie:
  http://www.optimalegezondheid.com/glucosestroop-siroop-een-grote-nee-voor-je-gezondheid/
  en ook
  http://voedzo.nl/geen-suiker/alles-over-waaron-glucose-fructosestroop-zo-ongezond-is/

  • Reply
   Andrea
   09/01/2016 at 19:06

   Borstvoeding is niet voor niets het gezondste, en aan te raden optie 😉
   Alle merken babyvoeding bevatten suikers, of het nou glucose, maltose, dextrose etc is, om poeder goed te laten oplossen in water is het helaas noodzakelijk.

  Leave a Reply