Baby Home

Intieme verzorging bij meisjes?!

Toen Elena geboren was begreep ik al bij haar tweede badje dat ik geen idee heb hoe ik het gebied tussen haar benen schoon moest houden. Billetjes ok, dat was het moeilijke niet, maar haar vulva dan? Zo klein, gevoelig en kwetsbaar, ik durfde het bijna niet aan te raken.

roos

 

Bij onze eerste bezoek aan het consultatiebureau was dit dan ook mijn vraag:
“Hoe verzorg je de vagina/vulva van een kleine meisje?”

 

 

Terwijl ik de vraag stelde voelde ik mezelf een beetje rood worden, niet zozeer omdat het over mijn kleine baby’tje ging, maar ook omdat ik me behoorlijk stom voelde dit niet te weten. Gelukkig was de dame van het consultatiebureau alleen maar blij met mijn vraag. Ze vond het zelf een hele goede vraag! Ha!

 

 

Helaas was ik niet heel erg blij met haar antwoord, aangezien ze vond dat het met billendoekjes makkelijk schoongeveegd kon worden en verder in een badje vanzelf gereinigd wordt.

 

 

Ehm, ok, dat van een badje wil ik nog wel geloven, maar geparfumeerde billendoekjes? Ze heten toch niet voor niks BILLENdoekjes?

 

 

Na met verschillende dokters (oa huisarts en kinderarts) gepraat te hebben vroeg ik ook vele moeders van meisjes om advies en heb ik urenlang Google geraadpleegd. Ik kan je vertellen dat ik nu meer over vrouwelijke verzorging weet, dan in de afgelopen 27 jaar bij elkaar opgeteld!

 

 

Wat heb ik geleerd?

 

 

Waarom is intieme verzorging belangrijk?
Hoe jong de vrouw ook is, de vagina is gevoelig voor verschillende infecties, schimmels en bacteriën en moet dus op de juiste manier schoon gehouden worden. Door het gebruik van te sterke bad of douche producten kun je de flora van je vrouwelijkheid sterk verstoren, wat voor roodheid, irritatie, jeuk, afscheiding, stank en algeheel ongemak kan zorgen. Om dit weer te genezen moet je naar de dokter die je een bepaalde crème of zelfs medicatie voorschrijft, en het soms weken duurt voordat de boel weer in orde is. Als vrouw weet je dus hoe je jezelf veilig en goed wast om dit te voorkomen, maar hoe doe je dit bij een baby?

 

 

Hoe reinig je de vulva van een baby?
Het schoon en fris houden van de vulva (vagina is de binnenkant en daar blijven we van af!) is bij hele kleine baby’s erg secuur werk. Je moet heel voorzichtig zijn, je moet er niet aan denken om je kleine pijn te doen! Daarnaast is het belangrijk wat je gebruikt, hoe je de boel afveegt en zijn er ook dingen die je niet moet doen.

 

 

Wel doen:
– lekker in een badje laten spetteren, alles wordt er een stuk schoner van, zonder dat je er echt aan moet zitten. Is je baby al een paar maanden ouder raad ik je aan om de kleine na het badje ook met schoon water af te spoelen en niet gelijk uit het sopje af te gaan drogen. Dit geldt ook voor de billen en vulva, spoel deze ook even met schoon water af.
– droog tussen de beetjes voorzichtig maar grondig af, zodat er geen water bij liesjes, billen of tussen de schaamlipjes achterblijft.
– met een hydrofiele luier veeg je altijd van boven naar beneden, is het dan nog niet droog of schoon veeg je met een schone stuk doek weer van boven naar beneden. Nooit van beneden naar boven, en nooit wrijven of zelfde stuk doek gebruiken. Nogmaals, doe dit zachtjes en voorzichtig.
– gebruik talkpoeder of een vette crème voor de billen, liezen en buitenste schaamlippen.
Bij warm weer geef ik voorkeur aan talkpoeder, omdat deze goed vocht opneemt en alles fris houdt, terwijl een vette crème ook verzorgend is en vegen van poepresten stukken makkelijker maakt.
– nou het moeilijkste stukje:
spreid zachtjes de buitenste schaamlipjes en dip een watje in olie en veeg van boven naar beneden. Eerste aan de ene kant en dan aan de andere, waarbij je het midden (waar het allergevoeligst is) vermijdt. Met deze twee stappen is ook de binnenkant van je baby’s vulva schoon en ben je klaar. Wees wel voorzichtig en er op voorbereid dat de baby kan bewegen.

 

 

Dit doe je omdat er een ophoping aan talg tussen de schaamlippen kan blijven. Deze opgehoopte talg ruikt wat onfris en wanneer je deze weghaalt is het weer helemaal schoon.

 

 

Ik schaam me zelfs een beetje om het toe te geven, maar ik ruik altijd tussen mijn dochters beentjes na een badje, om zeker te weten dat de boel goed in orde is. Is dit heel erg raar of doen meer moeders dit? 🙂
Verder is het raadzaam om geen billendoekjes tussen de schaamlipjes te gebruiken, vermijd dit zo veel als je kunt, al weten we allemaal wel dat het soms niet anders kan. Er zitten heel veel parfums en onzin producten in deze doekjes, die juist voor infecties kunnen zorgen. Spoel altijd goed en voorzichtig met water en gebruik daar geen douchegels. Is de kleine al wat groter, bijvoorbeeld wanneer ze al sapjes en water drinkt kun je langzaam overstappen op het product dat je voor jezelf ook gebruikt. Een Femiwash, Lactacyd of wat jij maar wilt. Wel is het belangrijk om ook hier bewust mee om te gaan: het hoeft niet elke dag, maar als je het gebruikt doe het op een natte washandje en veeg alles voorzichtig af. En weer belangrijk: met veel water afspoelen.

 

 

Regelmatig zie ik meisjes krabben in de speeltuin, elke keer denk ik er weer dat de ouders het fout doen, arme kindjes.
Hopelijk heb je iets aan deze blogpost, succes 🙂

 

 

xoxo,
Andrea

 

 

 

 

Comments

comments

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  Joyce
  30/05/2015 at 20:26

  Lactacyd bij kinderen? Nooit doen! Zelfs voor volwassenen is het al slecht en richt het schade aan!

 • Reply
  of
  15/09/2016 at 10:31

  Thanks for the post.Really looking forward to read more. Will read on

 • Reply
  Valeria
  10/03/2017 at 20:41

  Nuttige post. De vragen hielden mij ook bezig en deze post slaat de spijker op z’n kop. Mijn tip, ook voor volwassen vrouwen, gebruik de zeepvrije was-emulsie van Kruidvat. Deze reinigt grondiger dan alleen water, maar geeft geen irritatie zoals bijvoorbeeld Lactactyd wel kan doen.

 • Reply
  Kim
  08/06/2017 at 10:09

  Met wat voor olie maak je het dan schoon? Neem aan iets zonder parfum enz.

  • Reply
   Asma rose
   20/05/2019 at 01:03

   Kokosolie

 • Reply
  Sara
  31/10/2017 at 18:37

  Heb dezelfde vraag als Kim hierboven.. met wat voor olie maak je het schoon ?

  • Reply
   Asma rose
   20/05/2019 at 01:03

   Kokosolie

 • Reply
  Marjolein
  25/04/2018 at 06:45

  Goed verhaal! Maar heb ook dezelfde vraag, wat gebruik je voor olie op het watje?

 • Reply
  Asma rose
  20/05/2019 at 01:02

  Je kan het beste kokosolie hiervoor gebruiken.
  Ik raad vaginale douchegel heel erg af, zowel volwassene als kind.

 • Leave a Reply