Baby Ontwikkeling

MIJN ERVARING MET BABY SLAAPTRAINING

Een tijdje terug vertelde ik hoe moeilijk ik het had. Mijn baby van toen 9 maanden viel extreem moeilijk in slaap en altijd in onze armen. Het is ons nooit gelukt om hem neer te zetten en zelf in slaap te laten vallen, wat uiteindelijk voor een erg gestrest en negatief sfeer in huis zorgde. Viktor moest urenlang gedragen en gewiegd worden en naarmate hij groter en sterker werd bleef hij ook veel langer wakker en vocht hij tegen zijn slaap, waardoor ik dagen, weken, maandenlang met een worstelend, huilend kind rondliep. Dit had natuurlijk ook gevolgen voor mijn oudere twee kinderen die maar moesten wachten tot de baby sliep, stil moesten zijn, we binnen moesten blijven omdat de baby niet in de auto of kinderwagen in slaap kon vallen…  het was gewoon meer te doen. Stiekem was ik eigenlijk vergeten hoe ongelooflijk lief mijn baby daarvoor was en vertelde ik bij een routinecontrole op het consultatiebureau dat ik me geen raad meer wist.Wat ik niet verwachtte is dat er zoveel begrip zou zijn en dat ze meteen aanbood om bij ons thuis te komen, het probleem te peilen en advies te geven over wat we kunnen doen om het op te lossen. Ik kreeg wat folders over baby’s en slapen mee en de volgende dag stond ze op de stoep. De baby slaaptraining mevrouw. Ze kwam binnen, hoorde mijn verhaal over Viktor’s moeilijke start, zijn extreme verlatingsangst, mijn onzekerheid, hoe we het met de meisjes deden, waarom het niet meer te doen is en wat ik graag zou willen.

Ik vertelde meteen dat ik het extreem onnatuurlijk vind om mijn huilende baby niet op te pakken en dat ik bang ben dat hij zich weer in zijn gehuil verslikt en bewustzijn verliest. Mijn zorgen kwamen goed aan en ze begon uit te leggen wat zij als moeder mee heeft gemaakt en hoe manipulatief zo’n klein baby’tje eigenlijk kan zijn. Het is natuurlijk geen echte manipulatie maar een manier om bij mama te blijven aangezien ze niet anders weten, maar het was duidelijk. Viktor was extreem aan mij gehecht omdat hij het als pasgeboren baby erg moeilijk had en bij ieder huiltje meteen in mijn armen lag. Ik durfde hem niet laten huilen en creëerde zo een groter probleem naarmate hij zelf ook groter werd. Patronen slopen langzaam naar binnen en moesten nu doorbroken worden. Viktor moest leren om zelf in slaap te vallen.

We spraken af dat ik met Viktor naar de huisarts zou gaan om hem nog eens compleet te laten onderzoeken. Van top tot teen, zodat ik gerustgesteld zou worden dat hij lichamelijk echt helemaal ok is. Dat hij van een kwartier huilen niet beschadigd zou raken, een extra stukje zekerheid waar ik niet zonder had gekund, want die avond gingen we voor het eerst aan de slag met slaaptraining. En dan viel helemaal niet mee.

De slaapcoach vertelde me nadat ze een tijdje naar Viktor had gekeken dat hij mij constant in de gaten houdt, zelfs wanneer ik niet kijk en dat hij niet meteen zal begrijpen dat ik niet echt weg ben. Het zou volgens haar nog best lang kunnen duren voordat hij zelf in slaap zou vallen en ze voorspelde dat het pittig zou zijn. Er zijn namelijk baby’s bij wie slaaptraining heel snel kan gaan en die binnen een paar dagen moeiteloos in slaap vallen en er zijn baby’s bij wie het weken kan duren. Het zou dan ook een slopend proces kunnen worden en ze raadde me aan om dit om en om met Viktor’s papa te doen. Bijvoorbeeld wanneer ik Viktor op bed leg gaat papa met de meisjes een uur of twee de deur uit, totdat hij slaapt, en de volgende dag legt papa Viktor op bed terwijl ik met de meisjes voor een langere tijd de deur uit ga. Tot hij goed slaapt. Want anders zou al dat gehuil ons teveel kunnen worden. Je kunt je voorstelen dat dit bij mij heel hard aankwam. Ik zag het helemaal niet zitten om mijn baby zo lang te laten huilen en ik was oprecht van mening dat ik dat niet zou kunnen.

Altijd in mijn armen. Toen hij kleiner was geen probleem, naarmate hij groter en zwaarder werd niet meer vol te houden


MIJN ERVARING MET BABY SLAAPTRAINING

Heel belangrijk waren de avondrituelen waar we ons aan hielden. Het verschonen, pyjama aantrekken, flesje drinken, boertje laten, knuffelen. Dat deden we allemaal. Maat wat er nu veranderde is dat ik hem na dat hele ritueel wakker op bed moest leggen. Wat ik ook deed. Ik legde mijn slaperige maar wakkere baby neer, nam afscheid en liep de deur uit. De deur was nog niet dicht, en hij stond alweer in zijn bed verdrietig naar me te kijken. Ik maakte geen oogcontact maar liep naar mijn kamer waar ik even op bed ging zitten. Viktor huilde. Nog niet heel hard, maar hij was wel overstuur aan het raken. Ik ben nog zo’n vijf keer teruggelopen om hem even gerust te stellen en weer in bed te leggen, waarna hij iedere keer steeds harder begon te huilen. Dat was moeilijk, maar het feit dat hij meteen stopte met huilen toen hij mij zag vertelde mij wel dat hij niet écht overstuur was, en simpelweg opgepakt wilde worden. Dat was een reden om door te zetten. Uiteindelijk heeft het uren geduurd en heb ik de hele avond heen en weer gelopen. Maar ik wist dat het niet anders kon en waar ik het voor deed, dus zette ik door. Tot hij uiteindelijk doodmoe en op van het huilen in slaap viel. Toen ik dat zag brak mijn hart. Hij sliep, maar zijn ogen waren dik van het huilen, hij was compleet uitgeput en het voelde absoluut niet als een overwinning. Ik had in mijn ogen juist gefaald. Toch sliep hij de hele nacht door en was hij de volgende ochtend net zo vrolijk als iedere andere ochtend. En dat maakte het allemaal weer goed.

Overdag viel hij nog wel in mijn armen in slaap, maar ’s avonds gingen we het weer proberen. Laf als dat ik ben liet ik papa het overnemen. Ik liep met de meiden de deur uit en ging uitgebreid wandelen. Voor ik het wist belde mijn vriend op dat Viktor sliep en dat er niets aan de hand was. Hoe dan? Schijnbaar was ik toch echt het probleem en hadden wij moeite met elkaar loslaten. Viktor sliep de volgende dagen overdag nog wel in mijn armen, maar ’s avonds legde papa hem in bed. Zonder al teveel moeite. Hij jammerde nog wel een beetje, maar viel al gauw in slaap. Ik probeerde het nog twee keer en beide keren huilde hij veel langer dan wanner papa of oma hem op bed legden.

Dus deed ik iets wat ze bij het consultatiebureau afkeuren. Ik volge zijn hele bedritueel tot aan het flesje toe. Die kreeg hij pas nadat ik hem in bed legde en die drinkt hij tegenwoordig liggen op. Ik weet het, het is niet de bedoeling, maar we hebben sinds ik dat ben gaan doen geen één keer meer een huilende baby in bed gehad. Hij drinkt zijn flesje leeg en valt in slaap, ik neem het flesje mee en mijn baby slaapt – als een baby, de hele nacht door. Ik ben het zelfs in de middag gaan toepassen en tegenwoordig slaapt hij niet drie keer per dag kort, maar slaapt hij één keer, maar dan ook minimaal twee uur. En dat had ik me tot een maand geleden echt niet kunnen voorstellen.Een lang verhaal verder ben ik blij dat we baby slaaptraining hebben toegepast, maar dan wel op ons manier. Ik heb mijn baby twee keer bewust laten huilen, wat als voordeel heeft gehad dat ik niet meer in de stress schiet wanneer hij huilt, om wat voor reden dan ook. Ook heb ik zijn huiltjes leren onderscheiden en weet ik wanneer hij moe is en wanneer er iets anders aan de hand is. Tot slot is ook hij een stuk relaxter geworden. Hij huilt niet meteen zodra ik uit zicht ben, wanneer hij even huilt stopt hij ook vanzelf, en speelt hij tegenwoordig ook kruipend met speelgoed rond. Zonder steeds naar mij te kijken. Hij valt zelf in slaap en slaapt overdag veel langer. Allemaal goede dingen dus.

Dus of ik baby slaaptraining zou aanraden? Dat hangt van de situatie af. Er zijn verschillende soorten baby slaaptraining met als extremen dat er ouders zijn die naast het ledikantje gaan liggen tot de baby slaapt en ouders die een baby op bed leggen, de deur dichttrekken, en hoe hard de baby ook huilt, tot de volgende ochtend niet meer terugkomen. Wat wij deden was een milde tussenpoging met een baby wakker op bed leggen en regelmatig terugkomen om de baby te kalmeren zonder hem uit bed te halen, tenzij hij verschoond moest worden. Het was een paar dagen moeilijk, en we hebben het niet helemaal volgens het boekje gedaan, maar we hebben er wel een hele andere baby voor teruggekregen. Wil jij baby slaaptraining proberen? Informeer bij je consultatiebureau en schakel eventueel een slaapcoach in, maar volg altijd je gevoel, dat vind ik nog altijd het belangrijkste.

Comments

comments

You Might Also Like